dionea

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

O matke, čo potratila a dni učiteľov

     Už len pár dní a zostaneme doma sami, ja a Šimonko, po Veľkej noci. Ešte týždeň a pol, šibačka a už nebudem triedna, ani učiteľka, ale čakajúca budúca mamička. Už sa len niekoľkokrát vyspíme a ...nebude dramatický krúžok, neuvidím wewe, veď aj tak...hm.
     Napriek tomu chcem odísť s tým, že dokončím pár vecí, ktoré mám na starosti, ako aj starostlivosť o prospech jedného môjho žiačika z rozvedenej rodiny, ktorý ma v škole prírode obdaroval čokoládou a vyzval do tanca na diskotéke :) Pozeral sa na mňa vždy tak pekne, a predsa mu tie pohľady nemôžem vracať v rovnakej miere. Prepadá takmer zo všetkých predmetov a dostala som echo, že nie kvôli chorobe, keďže je často doma s mamou. Hovorili o nej samé nepekné veci a toho rozhovoru som sa bála, ako mám zistiť, či je tá žena dobrá matka, keď ani sama neviem, čo to znamená? Nemám právo posudzovať ju, možno len dať najavo, že s jej synom nie je všetko v poriadku, aby vedela, aby sa to mohlo ešte napraviť...kým odídem. Maminka za mnou nakoniec prišla. Pod hrubým ťažkým kožuchom mala červenú ošúchanú telákovú bundičku, vlasy neupravené, oči doširoka roztvorené, zhlboka dýchala, veď musela vyjsť dve poschodia. Pripravovala som sa na boj, no nakoniec som zvolila úplne iné zbrane.
     Rozpovedala mi svoj príbeh, v lete, v siedmom mesiaci potratila, príliš sa namáhala a do novembra ležala v nemocnici. V decembri sa znovu vydala, na úrade, so svedkami a znovu si usporadúva život. Syn s manželom ostali sami dvaja v byte a asi to nezvládli, a chlapec má zníženú imunitu, preto toľko chýbal, nešlo o plané poplachy a lenivosť matky vypraviť syna do školy. Uverila som jej. Častokrát hovorila svojmu synovi, aby mi všetko povedal, ako sa veci majú a čo sa s ním deje. Ale ako mi to mal povedať? Vraj sa asi hanbil...určite ju veľmi ľúbi. Hľadali sme spolu riešenia a v tom mi prišlo tak ľúto jej bábätka, to moje ostošesť kopkalo....aj teraz kopká. Dostala som strach.
     V tom prišiel jeden môj žiačik, chlapcov spolužiak, rozdychčaný, ubehaný, so slovami: "Pani učiteľka! Nebol som v škole, až teraz som vás našiel, doniesol som vám niečo..." a nemotorne mi podával v baliacom papieri zabalenú ružičku. Spýtala som sa ho, čo mi to doniesol a či mi to aj sám ukáže? Nakoniec ju džentlmensky rozbalil a ja som s úsmevom poďakovala.
     Keď sme sa s mamičkou lúčili, ruža k nej prirástla a ja som odišla s chrobuľkom. 

pekný dník vám prajem :-*

Vaša diuša

moja každodennosť | stály odkaz

Komentáre

  1. :-)
    Si dobrá v tom čo robíš... o tomto je to učiteľovanie... :-) , učiteľ nemá byť strašiak, učiteľ má byť partnerom a priateľom... :-)
    publikované: 28.03.2009 13:21:07 | autor: snezka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. :)
    takýto tam majú byť.
    publikované: 28.03.2009 13:25:22 | autor: Majamaja (e-mail, web, autorizovaný)
  3. vidíš snežka,
    a všetci mi radili, aby som ju vystrašila...robím všetko naopak...ale ďakujem :)
    publikované: 28.03.2009 13:26:06 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Diuška maminka ahoj..
    smutný príbeh a Ty si sa zachovala podľa mňa absolútne perfektne, si skvelá učiteľka a budeš výborná maminka, Chrobuľko má šťastie..:-) pekný dník prajem
    publikované: 28.03.2009 13:38:32 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Majamaja, zaruš ahojte :)
    ste milé, dík...ja len, muselo byť pre ňu veľmi ťažké vyrovnať sa s tým a navyše o tom aj rozprávať pred tehotnou ženou, ja by som to nedokázala...utekala za mamou do nemocnice, ktorá zase dostala porážku...za každým žiakom je nejaký príbeh...

    zara, ani nevieš, ako sa všetkého bojím...neviem vôbec nič a na väčšinu vecí budem sama, kým bude muž v práci a svokra pri dcére a moja mama taktiež v práci...

    ...snáď to zvládneme :)
    publikované: 28.03.2009 13:45:55 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Diuška, neboj sa, mamina príroda vybavila žienky natoľko,
    že sa správajú ako maminy aj keď nie sú ešte maminy, no len popremýšľaj, ako vravíš mužíčkovi aby si dal sveter, že mu bude zima ako mu podáš do rúk práve to čo hľadá a ani nemusí nič vravieť, a presne tak je to aj s bábätkom, budeš vedieť aký plač plače keď je hladné, ako plače keď ho bolí bruško, rozoznáš okamžite že len chce aby si ho ponosila v náručí, toto sa nenaučíš nikdy a od nikoho, s týmto si sa narodila, a keď sa narodí Chrobuľko tak to jednoducho začneš používať, fakt sa neboj, toto presne riešim teraz so sestrou, každý deň spolu rodíme a obliekame a kúpeme bábo a ešte nie je na svete, robila som to aj ja keď som bola tehotná, ale len sama so sebou, nemala som s kým bola som na to sama a zvládla som to, manžel bol ešte v škole, a potom išiel na vojnu a potom do Nmecka a medzitým som bola zase tehotná a kukaj vyšlo to.. takže neboj príroda to zariadila máš to v sebe, zvládneš to...ja to viem..:-)))
    publikované: 28.03.2009 13:59:41 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  7. och, že postrašiť...som netušila, že je to také obľúbené medzi učiteľmi.
    preto školská výchova tak vyzerá.Nechcem použiť ostrejšie výrazy.
    publikované: 28.03.2009 14:16:36 | autor: bookzin (e-mail, web, autorizovaný)
  8. zara, čoko :)
    zaruš, tak sa teda spoľahnem na prírodu, ako hovoríš...v podstate som to robila tak stále a ďakujem za povzbudenie a upokojenie ;) prežite peknýjarný deň, rodinka!

    čoko, som aj učiteľ, dokážem pochopiť tento zámer učiteľov...a v podstate veta: "váš syn nezvláda učivo a pravdepodobne bude robiť komisionálne skúšky." je skôr faktom, ako zavádzaním...zatiaľ som ju nevyslovila, túto úlohu prenechám svojej nástupkyni, včera som jej to nemohla povedať...a určite to nie je medzi učiteľmi obľúbené, skôr je to nutné zlo, ktoré občas musia podstúpiť a ani na deti niekedy nič iné neplatí...začala som ako ich "kamarátka" a rovnako skončila pri donucovacích prostriedkoch typu: "ak neprestanete, tak...", naozaj je to ťažké...aj Tebe pekný jarný deň ;)
    publikované: 28.03.2009 15:29:43 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  9. bookzin ,
    neverila by si, ale pre nás čo pracujeme s deťmi je to jedna z našich najobľúbenejších činností... strašiť deti, vyhlasovať veci typu: " ak sa nebudete učiť tak prepadnete..." dennodenne sa im vyhrážať, zvolávať v popoľudňajšom čase výchovné komisie... telefonovať s rodičmi... presviedčať milé, slušné a pracovité deti k nejakej činnosti na hodine, čo presviedčať nútich ich... nútiť ich aby si vytiahli zošit, aby zobrali pero do ruky, aby písali.... aby, aby, aby...a nakoniec príde rodič, ktorého si zavoláš, lebo inak mu je jeho drahé slušne vychované dieťa naprosto ukradnuté... oznámiš mu, ako sa majú veci, z koľkých predmetov si dieťa pokazilo prospech, z koľkých neprospieva.... a hľadáš riešenie... a nakoniec padne otázka od rodiča: a to ako čo s tým teraz chcete robiť????? Ja...nič...ja ho teda budem iba strašiť....
    publikované: 28.03.2009 15:47:54 | autor: snezka (e-mail, web, autorizovaný)
  10. O potratoch radšej nepočúvať...
    Diuš, nechcem rozoberať situáciu v škole. Smeruješ k úspešnému zavŕšeniu svojich pracovných povinností v škole. Jasné, že tie problematické veci sa nebudeš snažiť silou mocou riešiť. Ty buď teraz hlavne v tom svojom svete. Optimisticky naladená, síce zvedavá ako všetko dopadne, ale veriaca, že keď to zvládli iné, zvládneš to aj Ty. Mysli pozitívne a uvidíš, že potom si povieš, že ako si mohla mať z toho všetkého taký strach. Podstatné je počúvať pokyny, nezazmätkovať atď. Ak dovolíš, keď mi vyjde chvíľka, napíšem Ti niekedy pár slov do odkazov... Všetko dobré, Diuš! Drž sa! :-)
    publikované: 28.03.2009 17:36:43 | autor: Martha Bielska (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Diuška
    mamičky občas vedia vydierať svojimi príbehmi pani učiteľky...
    hoci to, čo sa jej stalo je isto smutné... nemám rada, citové vydieranie, ospravedlňovanie, slzy.
    Chlapec by potreboval asi tvrdšiu ruku :-) (možno aj viac toho Tvojho strašenia)

    A Ty potrebuješ viac pohody... radosti a pokoja. Prajem krásny sobotný večer. Všetkým trom :-)
    publikované: 28.03.2009 21:19:53 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  12. rusalka :) čakala som aj takýto názor
    aj nad touto variantou som premýšľala, v mnohých veciach som naivná, tiež neviem odhadnúť, kedy ľudia klamú, vydierajú a skôr počítam s dobrým úmyslom...nemienim byť na neho zhovievavejšia, práve naopak, mala som v úmysle povedať mu, čo sa môže stať a skôr ho nasmerovať k tomu, aby sám vyvinul nejakú aktivitu, a tým predišiel prepadnutiu...len škoda, že to moje obdobie už končí, výsledky asi neuvidím...

    aj Tebe pekný pohodový večer ;) a dík za komentár
    publikované: 28.03.2009 21:56:52 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  13. Diuška,
    niekedy si pripadám veľmi tvrdá...
    ale nemôžem si pomôcť... hm :-)

    Je fajn, že to vyvažujú také Diušky :-)
    publikované: 28.03.2009 22:13:48 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  14. ja by som zase chcela byť tvrdšia, rusalka...
    a myslím, že ťa deti naučia aj väčšej prísnosti a tvrdosti, aj mňa ;) som iná ako na začiatku...

    pekný deň všetkým!
    publikované: 29.03.2009 12:55:16 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014