dionea

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Môj víkend...alebo aj taký je život na južnom Slovensku

     Bola som doma. Zašli sme do Maďarska kúpiť postieľku pre malého. V poslednej dobe tam chodí strašne veľa Slovákov, pretože je tam lacnejšie. Vždy keď sa vrátim domov, stretnem sa s ľudskou biedou. Osobne. Pochádzam totiž z chudobného kraja, kde si ťažko nájdete slušnú prácu, v ktorej vás nechcú zodrať za minimálnu mzdu. Aj moju budúcu švagrinú chcú zamestnať. Zatiaľ na čierno, čo vôbec nie je podľa jej predstáv, ale potrebuje peniaze ako každý iný človek. Ona a moja teta, ktorá je tiež bez práce, prežívajú nezamestnanosť veľmi zle. Teta nezaspí bez práškov, aj keď prácu stratila len pred dvoma mesiacmi, no vyžiť zo 70 euro je dosť náročné a švagriná sa kvôli vlastným výčitkám občas háda so svojím okolím, najbližšími, mojím bratom.
    Teta šla do Maďarska s nami. V aute si počítala peniaze, ktoré mala v igelitovom vrecúšku, dobre vraj bez okuliarov nevidí, tak som jej lúštila, aké peniaze to tam vlastne má, raz to bol šiling, potom marka, sem tam forint, bolo mi nevoľno, keď som si uvedomovala, ako na tom je a neuveriteľne nepríjemné pre mňa bolo to, keď sa ma pýtala na naše mesačné výdavky za bývanie (sú desaťnásobne väčšie ako jej celý príjem). Nerobila to kvôli vzbudzovaniu ľútosti, len zo záujmu. V stánku s lángošmi jej vrátili nejaké peniaze s tým, že už neplatia. Hneď v aute mi ukazovala rozhrýznutú šlapku od psa (iné asi nemala), ktorého chová vo svojom obrovskom dome, spáva na gauči v obývačke, jednoducho, veľmi ho rozmaznáva. Neskôr mi dokonca opisovala, ako mu pomáhala s vylučovacími potrebami, bol totiž natoľko chorý, že sa sám nedokázal ani...je na neho veľmi naviazaná, pretože v podstate žije sama. Samotný dom je krásne prerobený, zateplený, strecha nová, vyleštené nalakované parkety, luxusný nábytok z Nemecka a Rakúska, ktorý naznášali jej manžel so synom, obrovská plazma v obývačke...len...ona sama si nemá za čo kúpiť nové šľapky, ani lístok na cestu za sestrou, ktorá býva len 20km od nej, nemá ani na chlieb (našťastie má vraj v miestom obchode známu, ktorá jej dá aj na sekeru)...Predtým pracovala ako ošetrovateľka starého páru, z ktorého zostala len žena trpiaca stareckou demenciou a snahou riadiť jej život. Namiesto 4 povinných hodín u nej pracovala celý deň, starala sa o celú domácnosť a dnes sa o nej šíria reči, podľa ktorých starú ženu okradla a ušla (vlastným deťom je táto žena ukradnutá a teta má starosť o to, či pravidelne berie správne lieky).
      Keď som sa jej opýtala, ako sa má a čo má nové, jej tvár sa rozžiarila pri odpovedi: "Mám nového priateľa!", práve toho jej stará žena chcela zakázať (kvôli veku, teta má 50 a vraj by na také veci nemala ani pomyslieť), a preto odišla, aj keď nemá z čoho žiť. Možno ste si všimli, že som spomenula aj jej manžela. Stále je vydatá, dom je napísaný na manžela, ale je to muž, ktorý si z nej urobil slúžku, chodia so synom domov raz za čas a aj to len preto, aby im vyžehlila, navarila...na Vianoce ju dokonca nejako vymkol, nemajú dobré vzťahy a v podstate žije sama, predtým šikanovaná svokrovcami, neskôr ním a starým párom.
     Ale dnes je zaľúbená, a aj keď sa za seba veľmi hanbí (pred priateľom, ktorý ani nevie, že má problémy vyžiť), konečne sa v jej živote stalo niečo pekné, veľmi jej to prajem.
     To nebolo moje posledné stretnutie s ľudskou biedou a to som bola doma len dva dni. V našej kotolni prespáva otcov kamarát. Nádenník, ktorý sa už asi trikrát liečil na Prednej Hore, vykradol kvôlli chlastu kostol a v zime takmer zamrzol vo svojom dome. Práve preto ho naši na zimu prichýlili na starej, ale teplej posteli. Berie ma ako svoju dcéru, teší sa na malého a je celý bez seba, keď ma vidí doma, pobozká ma na obe líca a zapraje všetko dobré. Je veľmi pracovitý, aj hrdý, nespáva u nás "zadarmo", všetko si poctivo odrobí a pomôže na dvore, ak treba. Zase je to človek, ktorý nemá čo do úst, je závislý len na tom, kto mu čo v dedine dá. Najčastejšie je to pravdaže môj otec, veď spolu prežili celý život. Keď som po Vianociach prišla prvýkrát domov, pýtal sa ma, či mi nevadí, že spáva v kotolni, akoby čakal na moje zvolenie.
    A to nebolo veru všetko. Chodia k nám aj dvaja chlapci, jeden je stredoškolák a druhý tuším minulý rok nezmaturoval. Otec blúdi ktovie kde a matka celý život nepracovala a dokonca ani nikdy nevyšla z domu, má možno istý druh sociofóbie. Všetci traja žijú z nejakej tisícky na mesiac. Starší syn aj robil strážnika, kým nedostavali rýchlostnú komunikáciu za dedinou, ale teraz nemá nič. Je automechanik bez práce. S bratom prerábajú autá (môj braček to berie ako koníček, dobre zarobí), sú veľmi šikovní, snáď z toho aj niečo majú, ale určite veľmi málo. Rozprával mi o nich môj otec, a tým zdôvodňoval, prečo ich pravidelne pozývajú na obed a ako hltavo a vďačne zjedia aj dva taniere fazuľovej polievky za sebou, ktorú im navarí (môjmu mužovi nechutila, ale zjedol).
     Moja mama zatiaľ pracuje v dvoch robotách, v starobinci, cez ktorý som v sobotu ráno prechádzala a všetky ženy, bezzubé, nevládne ležiace na posteliach, mi ju chválili (pravdaže po maďarsky), priali zdravé a silné bábätko, do rúk podávali čokoládky zo svojich tajných zásob. Mama mesiac brigádovala ako zdravotná sestra, len aby mi mohla dať na postieľku a vyrovnala sa tak mojej svokre na dôchodku. Nestačí jej povedať, že takéto veci nemusí robiť a že som šťastná, že ju mám.
    A ani to ešte nebolo všetko. Moja druhá teta, farmárka s obrovským pozemkom a statkom, sa s ujom rozhodli, že nebudú predávať mlieko veľkoodberateľom, ale budú z neho vyrábať domáce syry, tvaroh a predávať ho po dedinách, aj u nás. Ďalší dôsledok krízy.
     Na každom kroku som videla známky biedy, aj tej najkrajnejšej. Dokonca aj na ulici, kde sa cigánčatá preháňali na korčuliach, jedno malo pravú a druhé ľavú korčuľu. A popri nich sa preháňal mladý frajer na motorke (Honde či Suzuki?), ktorú mu kúpili rodičia.  
      
    Keď som sa muža pýtala, ako sa u nás mal, povedal, že dobre. Mama mu napiekla jeho obľúbené pagáče a bol so mnou. Väčšinou sa snažím mame pomôcť ako sa dá, no teraz ma akosi šetrí. A to sa v piatok večer ofučal, že nemáme doma čipsy a pivo k hokeju :)) Život je taký paradoxný a na jednom mieste sa dejú veci, z ktorých sa mi zastavuje mozog. A ja sa cítim bezmocná.

    Viem, že by som nemala zachádzať do konkrétností...ale inak som o týchto veciach nedokázala napísať. Netvrdím, že všetci títo ľudia nemajú žiadny podiel na tom, ako dnes žijú, ale...je mi z toho smutno. Naše susedky varia tak, že si z jednej strany požičajú cibuľu, z druhej zemiaky a pod. pričom si ju my sami kupujeme, a práve v sobotu mama dostala pár hlávok od tety, pretože sme akurát doma nemali a otec sa pýtal, ktorá susedka chce požičať. Akoby na tom záležalo...veď sme sami nemali. Až po pár dňoch si dokážem všetko utriediť v hlave a dnes som to urobila ba blogu.

snáď som vás veľmi neznechutila, prajem vám všetkým krajší deň ;)

diuša :-*

moja každodennosť | stály odkaz

Komentáre

  1. Ránko,Diuška
    a veru,život je plný kontrastov,ale na základe opísaného je vidieť,že sú ľudia,ktorí i napriek ťažobe majú v sebe prirodzenú srdečnosť,ochotu a Ty môžeš rada byť,že ich máš.
    Tak,hlavu hore ;)
    publikované: 27.04.2009 12:36:44 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  2. ahoj teiduško, zdar a silu! :)
    ja som veľmi rada, že ich mám a nesmierne si vážim aj to, čo mám, pretože keď vidím, čo sa deje na juhu, pár kilometrov nižšie...ach jaj...

    pekný deň Ti prajem :)
    publikované: 27.04.2009 12:40:37 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  3. no, a bude horšie ... snáď už o moc nie
    publikované: 27.04.2009 12:42:11 | autor: sagi (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Dia
    prečítam až večer... Pekný deň! :-)
    publikované: 27.04.2009 12:42:28 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  5. asi sa dá aj viac, že? :(
    publikované: 27.04.2009 12:42:58 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  6. martuš, aj Tebe ;) ďakujem
    publikované: 27.04.2009 12:43:38 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  7. tetuške
    fandím a prajem dobrého právnika....nech nenechá tomu mužovi celý dom!!!
    publikované: 27.04.2009 12:45:34 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  8. dík matahari :) odkážem
    celý život sa oň stará a tiež verím, že sa to bude dať nejako...hm
    publikované: 27.04.2009 12:50:39 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Diuška, bieda, utrpenie,neporozumenie, využívanie
    hmm, taký je život, hlavne, že sa v tom všetkom nájde aj čosi pozitívne, Diuška bábätko prinesie radosť ...držím palce..
    publikované: 27.04.2009 12:59:09 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  10. :-(
    Dia, skús sa teraz ponad to všetko zlé povzniesť a zažívať príjemné pocity. Ak by si sa tým priveľmi trápila, nikomu nepomôžeš, ale vaše malé by sa mohlo báť čohosi, čo ani nevie čo je, ale jeho mamku to znepokojuje.

    Pekný deň.

    :-)
    publikované: 27.04.2009 13:01:27 | autor: plpko (e-mail, web, autorizovaný)
  11. zaruška :)
    ďakujem, je to tam oveľa komplikovanejšie...nedovidím na koniec všetkých problémov....na druhej strane, nie sú to ľudia, ktorí by sa nahlas sťažovali :)
    publikované: 27.04.2009 13:03:36 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  12. plpko :)
    napriek všetkému som prežila príjemný víkend a aj muž sa cítil dobre a aj mama sa tešila, brat ma vystískal, švagriná, jej dcérka (s ňou sme sa korčuľovali), hrali sme sa, tešili a klebetili...vyššie popísané veci sú vtkané pomedzi tie pekné...neboj ;)

    ale si milý, ďakujem :) pekný deň Ti želám!
    publikované: 27.04.2009 13:13:08 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  13. V našej obci majú ľudia tiež veľké problémy.
    Stavajú si v záhradách veľké bazény a - no neporazilo by vás? - kúpať sa v nich môžu len zo tri mesiace v roku.
    publikované: 27.04.2009 13:16:39 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  14. to ma malo Račan asi rozosmiať, že? :)
    chodím aj na Záhorie, preto sa môj muž správa úplne inak a ja mu to nezazlievam, nikdy biedu nepocítil a asi ani tí vaši bazénisti ;)
    publikované: 27.04.2009 13:20:09 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  15. Dionea -:)
    smutné, ale pravdivé a veľmi reálne sú tvoje slová, presne taký je život, plný kontrastov, niekde od biedy žena nevie, čo dá deťom zajtra jesť, inde žena z roztopaše po salónoch chodí...je mi proti srsti kapitálová moc degradujúca ľudskú hodnotu O_ô
    publikované: 27.04.2009 13:23:10 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  16. smutný ale veľmi pekný článok
    Asi len pri takýchto príkladoch si uvedomujeme že my si ešte žijeme parádny život, keď pri tom ľudia strácajú prácu a tým aj nárok normálne žiť. Na svete sú obrovské kontrasty, priepaste medzi ľuďmi.
    publikované: 27.04.2009 13:46:59 | autor: believer (e-mail, web, autorizovaný)
  17. Dere, presne tak
    teta šla do Maďarska v roztrhanej šlapke a keď sme ju doviezli domov, šla som na wecko, chcela sa pochváliť domom, opravami, novou podlahou, po ktorej som sa bála kráčať, pretože tam bolo všetko vyluxované, podlaha priam panenská...a tie izby zívali prázdnotou, boli bez života, cítila som sa ako v múzeu...

    ona si tie kontrasty určite v tej chvíli ani neuvedomila...bolo to ako v krajine absurdna...
    publikované: 27.04.2009 13:50:45 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  18. believčo :)
    svet si až tak intenzívne neuvedomujem, ale máš pravdu, aj vďaka tomu, čo sa deje okolo mňa, sa utvrdzujem v tom, že sa nám ešte žije celkom fajn (dokonca veľmi dobre) a že sa tak netrápim (ako niektorí ľudia, ktorých poznám)...

    aj Tebe krajší deň! ;)
    publikované: 27.04.2009 13:55:34 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  19. Dius,
    na svete je predsa len krasne aj napriek tomu vsetkemu... lebo pokial clovek vnima takto svet ako ty, tak je je v nom ludskost a o tom je to bytie ci zitie a svet ..dakujem ..:)) a opatrujte sa..;-)
    publikované: 27.04.2009 15:04:22 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. jajaj :)
    ďakujem, našťastie je okolo nás aj to pekné a vieme sa z toho tešiť, aj Ty sa mi opatruj ;)

    "není nutno, není nutno, aby bylo příliš veselo, ale nesmí býti smutno, natož aby se břečelo..." :)
    publikované: 27.04.2009 15:14:07 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  21. Diuš ,
    priznám sa , je mi ťažko sa ozvať po prečítaní tvojich riadkov :(
    Sú to nesmierne kruté ľudské osudy a ak si uvedomujeme, koľko ľudí žije kolo nás v biede a na hranici ľudskej dôstojnosti často , ani nie vlastnou vinou , je mi z toho všetkého smutno, ale zároveň ma to núti aj zamyslieť si trošku nad tým... z akého dôvodu je to tak. Je to nezamestnanosť , príčiny tej nezamestnanosti, sociálna politika našej vlády , ale aj to, ako často cudne mlčíme o takých to veciach a tvárime sa, že o čom sa nehovorí tak to, ani neexistuje . Málo ľudí vie hovoriť o tom probléme takou empatiou ako ty , pekne si to napísala . Ale ty sa teraz netráp a drž sa , myslí na bábätko......... prajem ti pekný deň :)
    publikované: 27.04.2009 16:18:03 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. iris, ďakujem :)
    cítim, že som čímsi chránená a aj keď sa zamýšľam nad takýmito vecami, neubližuje mi to až tak veľmi a ani jemu (malému), zvládam smutné veci oveľa ľahšie...ani tí ľudia sa nahlas nesťažujú...

    aj Tebe pekný deň! :)
    publikované: 27.04.2009 16:28:33 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  23. m. vikend...
    VIdis a predsa radsej pojdem zit tam "dolu" nez tu "hore"!
    publikované: 27.04.2009 16:57:19 | autor: lajdack (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. lajdacik :))
    to je v pohode, ja to tam "dole" mám veľmi rada, stále sa tam cítim ako doma...ľudia sú tam úplne iní...
    publikované: 27.04.2009 17:02:43 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  25. Diuska...
    vela je smutnych osudov okolo nas...aj ti, ktori pracuju, casto ziju (takmer) v biede, ceny su privysoke , plat primaly...nechcem sem prilis tlacit politiku, ale inak to nejde...vdaka politike sme tam, kde sme...su obrovske rozdiely medzi ludmi , predstavitelia vlady, parlamentu, samosprav sa pocas "vladnutia" dokazu zabezpecit po viacerych liniach, zazila som komunistov, zdaleka si nedovolili to, co nasi novodobi zbohatlici. Vtedy neboli bezdomovci, platili ine zakony, aj ked mi mladi asi neuveria, v tom case som sa dovolala spravodlivosti, dnes nie...zakony platia len pre beznych obcanov...politici urobia preslap, este dostanu odstupne a gloriolu nad hlavu...vsetko je tu postavene na hlavu...vrazili sa miliony do srotovneho na auta, ale polnohospodari su na kolenach...smiesne ceny za mlieko a obilie, ale ceny v obchodoch vysoke...mohli by sme ist krok za krokom do vsetkych oblasti...bojim sa, ze sa nic nezmeni k lepsiemu,mozno az ked nase deti povedia, ze stacilo...
    clovek nepotrebuje nahrabat miliony k tomu, aby zil spokojny zivot, potrebuje vsak urcite istoty, zazemie, verit v nieco...
    20 rokov po tzv. Neznej vladne deziluzia a strach o prezitie...hlavne, ze sme si slubili lasku a vraviet pravdu len...
    publikované: 27.04.2009 17:13:58 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. hanka :)
    ty to vieš porovnať a určite má na tom podiel aj súčasná politika a zmena režimu..cez víkend sme sa bavili so sesterkou aj o "podpore" mladých rodín, matiek...hm a veru, ani človek, ktorý pracuje, sa nemá oveľa lepšie...tiež sa bojím, čo bude ďalej, po materskej...verím, že si poradíme, to je jediná vec, ktorá ma vždy držala hore (aj keď ma často opúšťala), nádej, že bude lepšie a že to zvládnem(e)...a nie som na to sama, chvalabohu :)

    pekný večer Ti prajem a príjemnejšie myšlienky ;)
    publikované: 27.04.2009 18:32:02 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  27. Diuška,
    veľmi pekne si to napísala...
    myslím, že tak žije veľa ľudí, len to akosi nie sú tí správni hrdinovia, o ktorých sa má písať...

    Páči sa mi ako to všetko vnímaš. Želám krásny večer :-)
    publikované: 27.04.2009 19:45:44 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  28. ďakujem rusalka :)
    aj Tebe príjemný večer!
    publikované: 27.04.2009 20:46:58 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  29. :-)
    Chcelo by to napísať, že na Slovensku je to tak.... dávaj na seba pozor... mám ťa rada... :-))
    publikované: 27.04.2009 21:34:16 | autor: snezka (e-mail, web, autorizovaný)
  30. :) dík snežka, asi je to tak...
    možno zajtra bude lepšie, malý kope jak divý, mala by som byť pokojná ;)

    aj ja Teba :*
    publikované: 27.04.2009 21:38:30 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  31. Prečítala som to - ako sa hovorí - od slova do slova. Aj niektoré komentáre...
    Toľko ľudských príbehov a osudov v jednom príspevku sa vidí málokedy. Vážim si Tvoju úprimnosť. Z Tvojich slov
    publikované: 27.04.2009 23:15:02 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  32. ...
    Z Tvojich slov cítiť spolupatričnosť, ľútosť a možno aj bezmocnosť, že im nevieš pomôcť. Je to, žiaľ, smutný obraz Slovenska. Zároveň sú to aj určité extrémy a paradoxy. Napr. "chudobná" pani v honosnom dome. Je to aj o ľudských povahách, hrdosti a v prípade jej muža či syna aj bezcitnosť , bezcharakternosť a pod. Za všetkým treba hľadať človeka... A za biedou na Slovensku tiež.
    publikované: 27.04.2009 23:20:39 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  33. ďakujem martuš :)
    vystihla si podstatu toho, čo som chcela napísať...a pridala - "za všetkým treba hľadať človeka"...veru tak, tiež si myslím

    prajem Ti pokojnú noc :)
    publikované: 27.04.2009 23:27:50 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  34. Diuš...
    smutné osudy... Až mám výčitky svedomia, že idem písať o bohato prežitom maďarskom víkende.
    publikované: 27.04.2009 23:32:29 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  35. nemaj lasky :)
    len o ňom napíš, aby sme sa potešili tomu vášmu šťastiu, ani ja som sa neprestala tešiť tomu svojmu ;) a im naše výčitky aj tak nepomôžu...
    publikované: 27.04.2009 23:36:01 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  36. Dionea
    ťažko povedať , či terajšia horšia ekonomická situácia spôsobila toto utrpenie . ak by som išla od prípadu k prípadu , ktoré si popísala , tak všade zlyhal ľudský faktor a pár dobromyseľných ľudí to neutiahne .
    už od "nežnej revolúcie" mi tu chýba osveta pre ľudí , ktorá poukáže na to ako žiť v nových podmienkach . ľudia boli jednoducho hodení do niečoho s čím nemali skúsenosti a ani ich nikto na to nepripravil . a nie každý je tak silný aby zvládol prudkú zmenu a aby sa vedel správne zorientovať v dravom svete . tú osvetu mám na mysli v takej forme , ktorá ľuďom pomôže , lebo bude úprimná vo svojej podstate a bude chcieť pomáhať a teda nebude slúžiť ako čiarka za predvedenú akci .
    publikované: 28.04.2009 07:37:37 | autor: topas234 (e-mail, web, autorizovaný)
  37. diuska,
    citim clovecinu, v celom tvojom clanku, v komentaroch, a myslim, kym ju budem citit, bude dobre. poznam biedu aj zvnutra aj zvonku, ale poznam, mozno aj kvoli nej, bohatstvo pocitov lasky, srdecnosti, empatie, spolupatricnosti, ucasti, spolocne zdielaneho stastia ale aj rozdelenej bolesti, ked sa lahsie nesie v dome plnom clovecenstva. myslim, ze prave toto bohatstvo je dolezite uchranit aj pre mladych, a aj pre tych, co cochvila pridu na svet. a myslim, ze ty toto bohatstvo mas a odovzdavas ho dalej, precitene, prezite, pravdive a poctivo nadobudnute. vdaka ti. :)
    publikované: 28.04.2009 08:10:35 | autor: kordelia (e-mail, web, neautorizovaný)
  38. topas, kordélia :)
    topas, aj to mi prebehlo hlavou, zmena rečimu a nové podmienky asi mnohých zaskočili, najskôr ich rozmaznali vysokými soc. dávkami a potom priškrtili...tiež som podľa otca nemala ísť na výšku, ale zostať doma...tvoj návrh bezčiarkovej osvety sa mi páči :)

    kordélia :) ďakujem, si milá, ani neviem, čo napísať...

    pekný dník vám všetkým želám :)
    publikované: 28.04.2009 11:42:40 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  39. chudoba je relativna vec
    To co si napisala s tym ja nesuhlasim. Deti na jednej korculy o tri cisla vacsej boli velmi stastne a vobec im to nevadilo. Pri tom opisovani si zabudla, ze tym ludom taky zivot vyhovuje a nie su az taky chudobny lebo maju velku zahradu na ktorej si mozu vselico vypestovat nachovaju prasce a podobne. Povedal by som ze ak to zhrnieme tak su vlastne bohatsi nez my lebo mi nemame ani na postielku pre nase mimino a musime si poziciavat od tvojej mamy. Mimochodom co sa tyka tych cipsov snad si mozem dat jedne cipsy ked nemame ten plazmovy televizor o ktorom si pisala.
    publikované: 05.05.2009 10:24:54 | autor: manzel (e-mail, web, neautorizovaný)
  40. ahoj manzelicek :))
    vzdy vidis veci, ktore mi unikaju, mas pravdu, maju zahradu a keby menej fajcili a pili, starali sa o nu, aj by nieco vypestovali...deti su vzdy spokojne s tym, co maju, pokial nevedia, ze by sa mohli mat aj lepsie a my stale mame dost, aj na postielku, aj na cipsy ;)) a mame toho ovela viac :*
    publikované: 05.05.2009 10:49:02 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  41. no niektore veci su
    smutne. asi to tam najlepsie nie je. najhorsie je, ze ludia ktori fakt chcu pracovat, nemaju pracu :(
    publikované: 13.05.2009 09:56:46 | autor: hviera (e-mail, web, autorizovaný)
  42. tak Vierka,
    su aj takí...
    publikované: 13.05.2009 10:06:05 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014