dionea

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako Krištof (ne)našiel cibuľu

a objavil Ameriku ;) od rozprávkárky Zuzanky, za venovanie jej ďakujem a prajem všetkým príjemné čítanie a peknučký deň :)
   


"Aj ja mám rada cibuľku, mňam mňaaaaam :P"

    Povráva sa, že pred päťstopäťdesiatimi rokmi, za čias našich prapraprastarých materí a prapraprastarých otcov, neexistoval na chrípku a nádchu lepší liek, než obyčajná cibuľa. Ibaže vtedy cibuľa nebola obyčajná cibuľa, lež náramne drahocenná rastlinka! Objavili ju jezuitskí mnísi na svojich potulkách tajuplnou a neznámou Čínou. Ani v Číne ju nemohol pestovať hocikto. Slabučké, mliečne hľúzky dovážali do záhrad cisárskeho dvora z ďalekej, preľudnenej a bohatej zeme, ktorú Číňania nazývali Cibolla. Podľa nej aj hľúzky vzácnej rastlinky dostali meno. Jezuitskí mnísi, ktorí ju doniesli do Európy, ju nazvali cibuľou.

Španielsky kráľovský hrad Escorial sa vtedy triasol pod nápormi dusivého kašľa. Kašľal kráľ Ferdinand i jeho kráľovská manželka Izabela. Kašľali andalúzske princezné i katalánski princi, kašľali dvorní rytieri i dvorné dámy.
Ako to už býva, kašeľ najviac trápil najmladšiu kráľovskú dcéru Rosanellu. Mala len štyri roky, vlásky plavé ako slnečnica, nôžky bystré ako tanečnica. Bolo to to najľúbeznejšie dieťa, aké kráčalo mramorovými sieňami Escorialu.
No na chrípku, ktorá mu sadla na pľúca, nebolo lieku.
Smútila kráľovná aj kráľ, kým pred kráľovský trón nepredstúpil jeden z mníchov a nepoložil na kráľovskú ruku mliečny výhonok z cibule.
- Posekajte rastlinku nadrobno a pomiešajte ju s medom. – poradil starý jezuita kráľovskému páru osvedčený čínsky recept.
Kráľovná nezaváhala. Veď čo by neurobila pre svoju Rosanellu? A – ajhľa! Len čo vložila do Rosanelliných úst prvú lyžičku zázračného lieku, ozvalo sa hlasné: hapčííííík!
A chrípka bola vonku.

Všetko by bolo v poriadku, keby jezuiti doniesli viacej výhonkov zázračnej rastlinky. Podarilo sa im však preniesť cez prísne strážený čínsky múr jediný jeden hľúzik. Kráľ aj kráľovná dali hlavy dokopy a rozmýšľali, ako by našli cestu do tajuplnej neznámej krajiny menom Cibolla. Ale dve hlavy nedokážu toho veľa vymyslieť! Musela sa k ním pripliesť tretia. Bola to hlava Krištofa Kolumba, chudobného námorného poručíka, čo márne sníval o tom, že sa raz vydá na cestu okolo sveta. Keď počul o zázračnej rastlinke, hneď sľúbil kráľovnej, že jej donesie tri debničky sadeníc, len nech mu vychystá námornú flotilu. Nezabudne ani na striebro a zlato. Vraj sa ho v tajomnej krajine Cibolla nachádza toľko, žeby zaplavilo celé Španielsko.
Kráľ Ferdinand nechcel o výprave ani počuť, keď však Rosanella pri jednej z večerných prechádzok hradným parkom trochu dlhšie potiahla nosom, ihneď prisľúbil Krištofovi tri plachetnice: Santa Mariu, Pintu a Ninu.
O mesiac na to vyplávala z Granady kráľovská flotila. Krištof stál na čelnej prove Santa Marie s novopečeným admirálskym klobúkom na hlave a mával Rosanelle na rozlúčku. Myslel si, že plavba do tajomnej Cibolly nepotrvá viacej ako dvadsaťjeden dní. Prešiel však prvý mesiac, druhý, ba aj tretí sa už chýlil ku koncu a zeme nikde. Okolo kráľovskej flotily sa preháňali iba kŕdle delfínov. Námorníkom sa nepáčila tá plavba do neznáma. Dohodli sa, že nechajú admirála, nech si sám hľadá svoju cibuľu a vrátia sa na Nine a Pinte naspäť do Španielska. Nadarmo im Krištof sľuboval celé hory zázračnej rastlinky a zlato a striebro na dôvažok. Námorníkom bola milšia pevná zem pod nohami. S Krištofom zostali len tí najvernejší: plavčík, kuchár, prvý kormidelník a vrchný dôstojník.

Prešli ďalšie tri týždne, kým sa z výhliadkového koša Santa Marie ozvalo:
- Cibolla na obzore!
Na pobreží sa objavili domorodci. Hlavy mali ozdobené pestrofarebným perím a líca medené ako zapadajúce slnko. Keď čln s Krištofom a jeho posádkou pristal na pobreží, padli tvárou k zemi a s hlasným krikom vítali neznámych. O chvíľu na to sa admirál ocitol vo veľkej indiánskej osade. Myslel si, že je na Cibolle a že ho prišli privítať poddaní cibolského cisára. Len sa čudoval, ako je možné, že sú tak chatrne oblečení v bederných rúškach z ľahkej a tenkej látky, keď jezuitskí mnísi tvrdili, že Cibolla je bohatá, prebohatá zem, plná prečudesných miest a prečudesných ľudí. Na uliciach vraj ležia celé hrudy zlata a striebra a cibuľky rastú vo veľkých plantážach vôkol palácov a domov. A tu nebol ani len zápach po cibuľke!

- Čo vedia narobiť babské reči! – pomyslel si Krištof, krútiac v duchu hlavou.
Zaumienil si, že dá dobrý pozor na to, či niekde neobjaví cibuľu. V noci potajomky vyhrabe zopár hľúzkov a hajde naspäť na Santa Mariu. Kráľ Ferdinand mu iste odpustí, keď nedonesie hrudy zlata a striebra! Hlavná vec, že bude mať zázračný liek pre Rosanellu.
Ako tak rozmýšľal, predstúpilo pred neho zopár Indiánov. Krištofovi takmer vypadli oči z jamôk! Na hrudi sa im hompáľali zlaté reťaze. Na nohách im cinkotali strieborné náramky. Každý z Indiánov niesol na hlave tepaný zlatý podnos, na zlatom podnose zlatú misku a v miske poklady zeme.
- Tak predsa je tu zlato! – potešil sa admirál.
Domorodci položili ku Krištofovým nohám svoje dary. Zvedavo čakali, čo spraví. Admirál sa zohol nad misky. V jednej boli chumáče, ľahučké ako páperie, v druhej žlté zrniečka, v tretej vysušené listy tabakovej farby, v štvrtej rastlinky, podobajúce sa na rákosie, v piatej čudesné hrudky, veľké ako detská päsť.
Krištof nevedel, že domorodci ho považujú za jedného z bohov a prišli si ho uctiť tým najlepším, čo mali: chumáčikmi bavlny, kukuričnými zrnami, tabakovými listami, cukrovou trstinou a zemiakmi. Indiáni však čoskoro spoznali, že prišelec, ktorý vystúpil z mora, nie je až taký múdry, ako sa na prvý pohľad zdá. Celý týždeň mu museli vysvetľovať, na čo ktorá rastlina slúži. V pondelok mu dali pomlieť kukuričné zrná na múku. V utorok napchali fajku mieru tabakom a strčili ju do Krištofových úst. V stredu mu ukázali, ako sa spracúva bavlna. Vo štvrtok navarili z cukrovej trstiny cukrový sirup. V piatok ošúpali šupku zo zemiakov a uvarili chutnú kašu. V sobotu spravili veľkú oslavu a všetko zjedli. Najviac im chutila zemiaková kaša. Kŕmili sa ňou až do nedeľného rána.
- Uchú! – zajasal admirál v duchu. – Snáď to bude tá slávna cibuľka.
Načrel prstom do kaše a ochutnal. Bolo to chutné, ale zďaleka nie také štipľavé a šťavnaté ako hľúziky cibule. Krištof začal domorodcom rukami nohami vysvetľovať, že chce cibuľku, veľa, veľa cibule, pretože celé Španielsko trpí chrípkou a okrem toho to sľúbil Rosanelle! Indiáni mu naznášali kopy zlata a striebra, drahých kameňov, kukurice a bavlny, tabakových listov a zemiakov, iba cibuľku nie! Nadarmo kašľal, nadarmo kýchal, nadarmo smrkal a zapchával si nos. Nevedeli pochopiť, čo vlastne od nich chce.
- Nedá sa nič robiť! – vzdýchol si napokon admirál. – Jezuiti sa možno pomýlili. Cibuľka iste nerastie v Cibolle, inak by som ju už dávno našiel. Hádam bude stačiť, keď donesiem Rosanelle zemiaky!
Dal vrchnému kormidelníkovi rozkaz, aby zdvihol kotvy, plavčíkovi, aby zamával indiánom na rozlúčku, kuchárovi, aby pripravil z kukuričných zrniek pravé indiánske placky a zo zemiakov naozajstnú zemiakovú kašu. Kuchár ich potom varil dva a pol mesiaca, až kým Santa Maria nezakotvila pri madridskom móle.
Celý Escorial prišiel privítať strateného a oplakaného admirála. Veď bol preč vyše pol roka! Za ten čas jezuitskí mnísi priniesli do kráľovského paláca stovky, ba tisícky cibuľových hlavičiek. Vyliečili nimi nielen Rosanellu, ale celé kráľovstvo. Len sľubovaného zlata a striebra nebolo!
Najprv vystúpil z lode plavčík s admirálovým klobúkom na hlave. Za ním prvý dôstojník. Za dôstojníkom vrchný kormidelník. Za kormidelníkom kuchár a za kuchárom admirál. Všetci niesli v rukách zlaté misky a v každej miske niečo bolo. V kormidelníkovej kukuričné placky, v dôstojníkovej tabakové listy, v plavčíkovej cukrová trstina, v kuchárovej chumáče bavlny, v admirálovej tá najlákavejšia a najvoňavejšia zemiaková kaša na svete! Voňala tak krásne, že sa hneď zaplietla Rosanelle do nosa! Pribehla k admirálovi, vytrhla mu zlatú misku z rúk a zlupla kašu sťaby dup!
Odvtedy musel admirál každý večer Rosanelle rozprávať, ako sa plavil šírym morom, a kuchár variť zemiakovú kašu. No ani na cibuľku sa nezabudlo. Kráľovná ju zakaždým upražila do hneda, polievala ňou žltkasté hladké kôpky, až kým sa zásoba zemiakov neminula.


A Krištofovi nezostalo nič iné, len znovu sadnúť na Santa Mariu a objaviť Ameriku!

Rozprávky od Zuzky Kozičovej | stály odkaz

Komentáre

  1. joj, to je moc dlhé na mňa :-)
    ale nájdem si chvíľu na to, sľubujem ;-)
    publikované: 05.01.2008 14:03:32 | autor: kaktus (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. ahoj kaktusík ;)
    aj som premýšľala, či ju rozdelím na polovicu...ja som ju prečítala na jeden hlt, bola som zvedavá ako vždy heh a keď budeš mať chuť a budeš chcieť vedieť, čo má Kolumbík spoločné s našou cibuľou :P verím, že sa vrátiš :)
    publikované: 05.01.2008 14:14:07 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  3. ale cibuľový dych ja nerád
    ono sa potom zle cmuká ;))
    A myslím,že i madam herečka na fotke,tuším Hepburnovie dievča,sa nenapchávalo až moc a keď,tak určite si dalo celé balenie žuvačiek Pedro ;)
    publikované: 05.01.2008 14:21:16 | autor: teide (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. :)) ale to je tajomstvo teidušík
    to s tým Pedrom ;) a jasan, dych potom nie je bohviečo, ale inak, kým sa cibuľka papá a štípe, je celkom chutná...alebo taká upečená :P a hlavne, je zdravá!!! to ju musíš občas papať, aby si pri cumkaní nemusel utierať noštek, vieš? ;) alebo inak povedané, aby si o cumkanie ani raz nebol ukrátený xi xi :)
    publikované: 05.01.2008 14:37:32 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  5. jemine...preskakujú mi písmenká :)))
    cmukanie malo byť :))
    publikované: 05.01.2008 14:38:03 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  6. cumkanie,cmukanie či bačenkovanie ;)
    to je fuk..hlavne ,nech sa to robí čo najčastejšie..no a o pečenej cibuľke viem čosi,kedže Adík to furt robí a ja som potom nasucho ;)
    publikované: 05.01.2008 14:40:35 | autor: teide (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. :))
    a ty ju nepapaáš???
    publikované: 05.01.2008 14:44:30 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  8. no,papám,ale nerád ;)
    ono je to tak,keď ju nezjem,tak mám doma peklo alebo v horšom prípade útrum ;)
    publikované: 05.01.2008 14:47:19 | autor: teide (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. :)) peklo mmmmm
    tak diablicu by som v dome zniesla ;) aspoň na chvíľku...
    publikované: 05.01.2008 14:50:24 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  10. oki,až bude doma opäť cibuľová polievka
    diablicu i polievku Ti pošlem milé rád ;)
    publikované: 05.01.2008 14:51:36 | autor: teide (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. samotnú pečenú
    cibuľku nezvyknem...ale aj s cesnakom a olomouckými syrečkami ich môžem ;) teda nie naraz...len, že ich mám rada heh
    publikované: 05.01.2008 14:52:08 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  12. hmmm, ani cibuľovú polievku
    nepoznám, ale pošli pošli ;) len aby si nebanoval :P čo ak zostane u nás, háá?
    publikované: 05.01.2008 14:52:59 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  13. diuška..!! nie !!
    to mi nerob..olomoucké syrečky..teda pardón,ale bleeee ;)
    Šmankote..to cez prah nášho bytu ani za milión
    publikované: 05.01.2008 14:53:59 | autor: teide (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. neostane,neostane..kiš kiš ;)))
    potrebuje nový kabát..kto ho kúpi ? ;)
    publikované: 05.01.2008 14:55:27 | autor: teide (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. :D a keby si ich ešte
    syrečky okúsil s chlebíkom, masielkom (čo už nemôôôžem) a s cibuľkou aaaaaa, mňamiky mňamiky!!! :)))
    publikované: 05.01.2008 14:56:23 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  16. ak ide len o kabát ;)
    ja sa ponúkam, ale potom ti ju už nedám!! he heeee
    publikované: 05.01.2008 14:58:02 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  17. syrečky za špikovú kosť vymením
    cibuľku za desinu a pekelnicu nepošlem..kto by mi vyváral a dirigoval ? :)
    publikované: 05.01.2008 15:02:09 | autor: teide (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. :)) xi xi
    jooooj, to je škodaaa, ale čo už ;) aj tak je jej asi pri tebe najlepšie...špik zase ja nemusím...ale trošku áno :)
    publikované: 05.01.2008 15:07:41 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  19. Ej, Teiduško, bisťu!
    Takže cibuľová rozprávka sa Ti zdá pridlhá? Tak ja Ti poviem inú:
    Bola myška, mala chvost,
    rozprávočky je už dosť.
    Na tom chvoste bol aj zvonec,
    rozprávke je celkom koniec
    publikované: 05.01.2008 15:08:28 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. buď rada diuška
    pobehovať pekelnicu po byte so Savom a Fixinelou od piatku do nedele by si istotne nemusela ;)
    publikované: 05.01.2008 15:09:57 | autor: teide (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. jejé,rozprávkárka
    už spinkám ;)
    publikované: 05.01.2008 15:10:50 | autor: teide (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. ;)
    Zuzka - dia, alebo ktokoľvek už má tento textík na svedomí, je to veľmi príťažlivo a zaujímavo napísané, takže dĺžka vôbec neni prekážkou. A tie farebné odstavce sú super nápad, príťažlivé písmenká v hrejívom farebnom ošatení ;)
    publikované: 05.01.2008 15:10:57 | autor: reflexia (e-mail, web, autorizovaný)
  23. noo teiduško
    ak by mi upratala a nemusela by som ani prstíkom pohnúť...aj nohy by som jej vybozkávala :))

    a ahoooj Zuzanka ;)
    publikované: 05.01.2008 15:11:29 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  24. joj,len to nahlas nehovor ! :)
    publikované: 05.01.2008 15:13:55 | autor: teide (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. diusiiik... :)
    ty si moja krvna skupina... cesnak, cibula a aromaticke syry... toto vsetko veeelmi mozem :)))
    ciao, teidos... ako sa to staras o crevnu floru? :))
    publikované: 05.01.2008 15:17:43 | autor: yoss (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. Milujem cibuľu :-)))
    Take ma rozprávka potešila :-)))
    publikované: 05.01.2008 15:22:06 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  27. Milujem cibuľu :-)))
    Take ma rozprávka potešila :-)))
    publikované: 05.01.2008 15:22:07 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  28. ahoj yossík, rusalka :))
    to ste ma potešiliiii jupiiii ;)
    publikované: 05.01.2008 15:23:17 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  29. yossík..črevná flóra
    sa má u mňa skvelo,rastie,zalená a žblnkoce do doby,kým ju 55 % slivka nevypáli ;)
    publikované: 05.01.2008 15:24:11 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  30. Zuzanka :)
    aj teba ešte raz zdravím...my sme mali takú krátku rozprávku...len si teraz neviem spomenúť, stále mi chodí po rozume tá tvoja xi :)
    publikované: 05.01.2008 15:25:18 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  31. jupiii...jupajdaaa...
    aspon si zavyskam, ked musim lezat s teplotou uzavrety medzi styri steny... :)
    publikované: 05.01.2008 15:29:02 | autor: yossarian (e-mail, web, autorizovaný)
  32. teidino...
    takze slivka??
    na to nejake pivka...
    a co na to slinivka? :)))
    publikované: 05.01.2008 15:33:03 | autor: yossarian (e-mail, web, autorizovaný)
  33. jooooj :((
    yossík zabudol na šálik a čiapku??? hmmmm? toto sa robí? po zadku ťa vybacať je málo!!! :P ;) tak si nezabudni dať cibuľku s medom a pi veľa tekutín yosíík, oki? nech nám rýchlo vyzdravieš :)
    publikované: 05.01.2008 15:33:20 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  34. Yoss a aromatické syry, cibuľa a cesnak :-)))
    Božská trojkombinácia :-)))
    publikované: 05.01.2008 15:34:02 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  35. yossík
    slinivka sa nebúri
    no v močovom mechúri
    nájdeš i tri vajcia do skla ;)

    publikované: 05.01.2008 15:38:16 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  36. diii... hned mi je lepsie :)))
    to placanie po zadku som si zivo predstavil ... hehh
    a smiech lieci... :)))
    rusalka... veru..., nebicko v papulke :)
    publikované: 05.01.2008 15:43:18 | autor: yossarian (e-mail, web, autorizovaný)
  37. :D to som rada yossuľo
    ja som si predstavila tú papuľku ;P :D a nebíčko v nej xi xi...
    publikované: 05.01.2008 15:54:00 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  38. No to mi je ale zrazu milovníkov cibule!
    A Teiduško by mal za trest, že ofrflal rozprávkarku, zjest dve kila cibule. A som rada, že na Diuškinoim blogu je tak živo... To je pokec ako lusk! Odspravedlňujem sa, ze sa trochu neskoro zapájam do debaty, ale je u nas provaider, lebo zvyšujem rýchlost - ide to strašne pomaličky, kym sa mi tento superpokecáčik otvorí...
    publikované: 05.01.2008 17:00:01 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, neautorizovaný)
  39. ja si tak tichucko
    pridam k cobulke , cesnaciku, syriku este krasne prerasteny kus oravskej slaninky a vona je dokonalaaaa
    publikované: 05.01.2008 18:14:28 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  40. mám to :-)
    super čítanie to je :-)
    publikované: 05.01.2008 18:57:34 | autor: kaktus (e-mail, web, neautorizovaný)
  41. ale ...
    ... na tej foto nie je Rosanella, že nie? Tá je i inej rozprávky :-)
    publikované: 05.01.2008 18:59:33 | autor: kaktus (e-mail, web, neautorizovaný)
  42. To som ja v mierne reinkarnovanej podobe
    Na tej fotografii nie je Rosanella, ale niektora z mojich reinkarnovaných podůb, len teraz neviem, ktorá, pretože moja duša si vždy vyberá... Občas sa jej páči také milučké princezniatočko s korunou na hlave, ale vačšinou miluje bosorečky a ministrigy, ktoré sa premieňajú na tetušku v vlasmi jedna k jednej (pre vysvetlenie - z jednej polovice biele, z druhej čierne a cestička medzi nimi dúhová...!
    publikované: 05.01.2008 20:13:19 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, neautorizovaný)
  43. Krasnu nocku
    Želame kransu nôcku všetkým milovníkom cibule
    publikované: 05.01.2008 21:54:51 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, neautorizovaný)
  44. Peknucka rozpravka,
    Osmijanka mi pripomenula :-) Nie si ty, rozpravkarka, jedna z jeho prevteleni?
    publikované: 05.01.2008 22:53:39 | autor: misolietavec (e-mail, web, neautorizovaný)
  45. Ja nie som OsmiJanko
    Ja som Sedemzuzka... A prajem krásne ráno všetkým, čo sú rovnaki spachtoši ako ja. Ale dobre sa vyspinkať, to je pohodička, hmmm... Keby nebolo treba isť chystať obed, ešte by som sa šupla do postele!
    publikované: 06.01.2008 10:39:41 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, neautorizovaný)
  46. dobré predpoludnie aj tebe Sedemzuzanka :))
    ale veď netreba ;) obed na poludní sa môže presunúť na obed v pravý čas :))

    aj tebe príjemný dník prajem :)
    publikované: 06.01.2008 11:31:13 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  47. aj ja rada vychutnavam
    predpoludnajsi spanok a lenosenie v postielke...netreba sa nikam ponahlat, obed stihnem na dvanastu, lebo si vzdy vymyslim dobry a rychly zaroven , takze vsetkym krasny dnik:)
    Za oknom pada mokry sneh, vsetko je biele,tesim sa na prechadzku popoludni...
    publikované: 06.01.2008 11:52:21 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  48. Potrebujem recept na čas
    Neviete nejaký recept na čas? Aby som mohla ráno aspinkať až do večera a nikto ma nebuntošil z postele, že je už najvyšší ČAS vstávať... Ako ho zastaviť, spomaliť, zrýchliť, hocičo...
    publikované: 06.01.2008 12:04:27 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, neautorizovaný)
  49. Zuzanka :))
    u nás je to naopak...mám v sebe každé ráno nevyhnutnú potrebu vstať (ehm, ráno, tak okolo pol desiatej) a ten môj chlap ma vždy zakryje a povie: "ale veď si ešte pospi, veď sa nikam nemusíš ponáhľať" a ja muna to: "ale musím, nemôžem byť v posteli tak dlho, veď musím stihnúť toľko vecí" a nakoniec sa otočím na druhý bok, pozerám cez okienko na padajúci sneh a pospinkám si ešte pol, niekedy aj hodinku :)) potom máme neskorší obed, obed na večeru a tak....

    takže môj recept...vlastne žiadny nemám...sama sa vždy ponáhľam a neviem, kde mi hlava stojí...no občas spomalím...ako teraz ;) a skús využiť svoj šarm na toho buntoša :))
    publikované: 06.01.2008 12:15:46 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  50. Šarm je tiež ošemetná záležitosť!
    Použiješ ho raz a potom aby si ho používala stále. Pravdaže, ak Ti nie je daný od Boha a máš ho v sebe prirodzene zakódovaný, čo je asi tvoj prípad, Diuška, súdiac podľa toho ,,ľahkého tónu", ktorým píšeš.
    publikované: 06.01.2008 12:18:56 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, neautorizovaný)
  51. :) hmmmm
    no ďakujem Zuzanka, asi sa budem aj pri tebe červenať :) a na dôvažok, šla som spinkať o druhej, diuška šantila na parkete a aj preto možno až tak veľmi veľa toho šarmu nemusela použiť...hm a tak mi napadlo, či je vôbec možné "šarmovať" ráno po pretancovanej noci? :))
    publikované: 06.01.2008 12:27:40 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  52. Hmm
    Komu je to dane zhora, ten šarmuje stále... Aj ke´d spí
    publikované: 06.01.2008 15:58:27 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, neautorizovaný)
  53. Krasa
    To je nadherna rozpravka :-) dakujeeem
    publikované: 07.01.2008 09:50:55 | autor: Always (e-mail, web, neautorizovaný)
  54. Mam radost, Always
    Velmi sa teším, že sa Ti moja rozprávka páči a Diuška je moc, moc fajn, že ju zverejnila na svojom blogu.
    publikované: 07.01.2008 10:01:07 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, neautorizovaný)
  55. googlím googlím
    hľadám cibuľu s medom a googlík ma šupne sem, he he :-)
    pekný deň
    publikované: 11.04.2008 11:18:22 | autor: Sagi :-) (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014