dionea

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

O malej Sáre III.

pre všetkých samovrahov....

....veľká Sára dnes kráča po meste s tajomným a hanblivým úsmevom, no nik netuší na čo a prečo sa usmieva...nechce byť príliš nápadná, ale ten jej úsmev, ktorý rada rozdáva aj neznámej či neznámemu len tak, aby sa tešili so života, na ňu často upozorňuje....kráča si s utajenými myšlienkami v hlave....šteklia ju, možno preto sa tak chichúňa....smeje sa aj zo sna, snívajú sa jej vtipy a srdečným smieškom zobúdza svoje spolubývajúce....pritom je tak neskutočne smutná....často

má kučeravé vlásky, dlhé, zdobia ich farby jesene, ktoré ju rozžiarujú ako slnko.....každý vánok, ktorý sa o ne opiera, rozjasňuje jej deň....ako ľahko sa však zatiahne, no len v jej hlavičke a osamote, keď nikoho na blízku niet, chrobáky a pavúky vybehnú z jej mysle a štípajú ju do tváre....vtedy ich zastaví iba prúd slaného žiaľu stekajúce k zemi....a ona zachraňuje veľrybu v hlave....


....malá Sára sedí v kuchyni a desivo sa pozerá na pretiahnutu tvár svojho otca ledva sediaceho na stoličke. Jeho krvou podliate oči sa na ňu krivo  pozerajú, sú plné výčitiek.  Vychádza z neho prúd  opitých slov, bijúc päsťou po stole si vynucuje jej pozornosť.

"Čo som Vám urobil? .....Prečo mi tak ubližujete, haaaa? Chcete, aby som zdochol? To chcete? No dobre, zoberiem si žinku a pôjdem sa obesiť hen na povalu. Budete mať odo mňa pokoj! Kurvy jedny! Piče!" pomaly sa oblízol a utrel si rukou opité oči i zaslintané ústa. Ona to nevydržala a ušla von.

     Bežala do záhrady, kde stojí stará drevená latrína, nahýňajúca sa nebezpečne do prava. Akoby sa mala každú chvíľu zrútiť, zatvorila sa v nej a aspoň chvíľku mala iba pre seba. Z kuchyne sa ozýval krik jej mamy a jeho nezrozumiteľné nadávky. Nemusí ich ani vidieť, rozumieť im, vedela, o čom sa hádajú. Stále to isté, rozvod, vyhrážanie sa otca, zabijem sa, zabijem Vás....záleží vôbec na tom, kto koho? Možno by to bolo tak lepšie. Možno by mala zomrieť ONA......už nevládze, už nechce ďalej žiť. Prečo aj.

     Cez zbité dosky latríny sa pozerala na hviezdnu oblohu, nádherné svetielka, boli tak neskutočne ďaleko....bola jej zima, no nechcela ísť dnu, nevadil jej ani hnusný zápach, čo sa spod nej šíril, ešte chvíľku, kým nebude ticho. Sledovala blikajúce svetlo na oblohe, červená....modrá.....pohľadom sledovala jeho dráhu, smerovalo preč a ona chcela za ním.

"Zoberte si ma! Prosíííím, ja tu už nechcem byť.....ak naozaj existujete, uneste ma a už ma sem nevráťte. Všimli by si, že tu nie som? Ako dobre, že o mne nikto nič nevie. Hanbím sa. Chcem zomrieť, ale ako? Mohla by som si podrezať žily, zobrať veľa tabletiek? Ach, prečo to tak bolí. Bože, ak existuješ, pomôž mi. Prečo ma to tak bolí? Prečo musíme takto žiť? Čo som urobila? Kto mi pomôže? Nechcem ďalej...nevládzem, už nie. Prosím pomôž, ak sa niečo nestane....tak" stekajúce slzy utierala  s opovrhnutím akoby tušila, že znovu prehráva boj so životom. Po chvíľke sa vrátila dnu, už bolo ticho.

     V kuchyni sedela iba jej mama.

"Kde je oco?" spýtala sa Sára.

"Išiel sa zabiť. Neviem, kam šiel, zobral si špagát a odišiel." s nezáujmom jej odvetila mama.

Sáru prenikol strach. Čo ak to naozaj urobí? Vyhrážal sa už toľkokrát a predsa sa bála. Desila sa predstavy, že by ho našla niekde visieť mŕtveho, nevedela mu pomôcť, no vždy jeho vyhrážky prenikali hlboko do jej srdca. Myslel to vážne, alebo chcel vedieť, ako veľmi ho miluje, či ho vôbec niekto miluje? Zomrelo tu už toľko chlapov. Dedina vdov a obesencov, tak ju volali. Ak by bol jej otec ďalším v poradí....Ach nie, len to nie. Prečo je tu toľko nešťastných ľudí? Prečo je toľko zla na svete? Ako to mohol dopustiť? Prečo? Existuje vôbec?

     Tých otázok sa nikdy nezbavila. Prenasledujú ju až doteraz. Chodia s ňou ako nočné mory, vyživujú v nej strach a smútok. Nikdy sa ho nezbaví, zrástol s jej dušou, no nechce naozaj zomrieť, aj keď v slabých chvíľkach možno áno. Nikomu sa smrťou nebude vyhrážať. Nebude ako ON.

     Radšej ti poviem, čo mi je, skôr ako bude neskoro, aj keby sme mali spolu preplakať celú noc. Čo ma bolí a kde. Nebudem ticho a nebudem ťa strašiť. Pokiaľ už naozaj nebudem vládať, prídu si po mňa a tebe vymažú pamäť. Nebudeš sa na mňa pamätať, nik si ma nebude pamätať. Zostane po mne iba dobrý pocit a úsmev.

O malej Sáre II.


 


 


kopla ma Múza | stály odkaz

Komentáre

  1. :-(
    `Smutne ale realne taka je pravda, deti nesmu trpiet a je velmi smutne ak to tak je. vsetko si vlacime so sebou z detstva a niekedy je to moc tazke uniest hlavne ak to nosime sami.
    Je to pekne moc pekne az sa mi zda ze je to opis niekoho realneho.
    publikované: 13.03.2007 05:34:18 | autor: Always (e-mail, web, autorizovaný)
  2. hmm,
    hlavne posledný odstavec by si potencionálny samovrah mohol čítať po ránu a pred spaním.
    publikované: 13.03.2007 06:29:17 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  3. hmm.
    čitam si to znova a znova a ... a stále zisťujem, že na svete je ešte veľmi veľa vecí, ktoré nie sú fér.
    publikované: 13.03.2007 07:25:40 | autor: kacenka (e-mail, web, autorizovaný)
  4. :(
    ach, je to take smutne, ale realne, poznam ten pocit....
    publikované: 13.03.2007 09:26:03 | autor: Viera (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. :)
    ja viem moji milí, že je to smutné...ale ak to zvládla Sára...asi je veľmi dôležité hovoriť "ľúbim ťa" alebo "neboj sa, bude lepšie, som pri tebe" alebo "pomôž mi" a nie iba v kúte stáť a trápiť sa (možno aj iných) myšlienkami na smrť...
    publikované: 13.03.2007 10:26:55 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Dionejka
    Po velrybe a sarke (resp. Sarkach) uz nevaham. Ides u mna do siene slavy, medzi oblubene blogy. Ak to nieco vobec znamena.
    K Sarke este: niekedy je az prilis inteligentna a trosku to rusi. Ale inak je to super.
    Len tak dalej, tesim sa na pokracovanie. (To je tu nejaka rozsirena choroba - pisat na pokracovanie. A velmi nakazliva.:)
    publikované: 13.03.2007 11:49:02 | autor: preconie (e-mail, web, autorizovaný)
  7. :) ojejee preconie
    ďakujem, to je milé ;) až sa červenám....
    aj za rady, už by Sára mohla vyrásť :) a pôvodne to nemalo byť na pokračovanie, len to myslím niekto chcel...nechcem rozsievať smútok, skôr to druhé :)
    publikované: 13.03.2007 12:15:47 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  8. a k Sáre
    myslím, že ona nemala detstvo, premýšľala presne takto, no pokúsim sa napísať to inak ;) len zatiaľ neviem ako....budem nad tým premýšľať...
    publikované: 13.03.2007 12:18:41 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  9. *
    také pekné meno a taký smutný život
    publikované: 13.03.2007 18:12:24 | autor: osuvakova (e-mail, web, autorizovaný)
  10. oli
    aj mne sa to meno páči :)
    publikované: 13.03.2007 22:41:43 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  11. dia, napísala si to výborne...
    a vôbec, je dobré, že si pridala pokračovania ... o veciach, ktoré sa v živote snažíme prehliadať či vôbec nevidieť treba aspoň písať ... možno sa viacerí z nás budú snažiť žiť menej naslepo v súvislosti s problémami a nešťastím niekoho iného...
    publikované: 14.03.2007 12:35:54 | autor: laskonka (e-mail, web, autorizovaný)
  12. :) ďakujem las
    práve si ma inšpirovala priliať olej do ohňa...
    publikované: 14.03.2007 12:41:47 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  13. V ďalšom pokračovaní, alebo niekde úplne inde ???
    sa budem tešiť :o))
    publikované: 14.03.2007 12:54:36 | autor: laskonka (e-mail, web, autorizovaný)
  14. chcela som v ďaľšom pokračovaní
    ale je to prisilná káva, neviem, či sa to sem hodí, ešte porozmýšľam ;)
    inak, chýbala si mi tu las :)
    publikované: 14.03.2007 12:56:23 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  15. Hmm, diuš, neviem, čo presne už považuješ za silnú kávu
    ale ako som už spomenula vyššie - o nepríjemných veciach treba písať ... a možno aj silnejšie a tvrdšie ... nikdy nemôžeš vedieť, komu čo otvorí oči a vlastné "uvedomenie si"...

    Diuška, veď ja som tu bola ... iba som akosi nemala chuť rozprávať ... teda písať ... ale z toho si nič nerob, v poslednej dobe mávam takéto obdobia dosť často ... noo, mám pocit, že slniečko ma začína liečiť :o))
    Díky a želám krásny deň :o))
    publikované: 14.03.2007 13:11:36 | autor: laskonka (e-mail, web, autorizovaný)
  16. dnes sa las cítim
    presne tak, ako si napísala, aj ja si asi vybehnem do ulíc, aby sa mi slniečko vrylo nielen do tváre...baterka sa vybíja :)
    tak dobre, možno budem písať aj o iných nepríjemných veciach a Sára si to odnesie ako prvá...hm, ale ak pomôže, prečo nie :)

    aj tebe laskonka ten najkrajší deň ;)
    publikované: 14.03.2007 13:19:13 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  17. dámy..ehm ehm
    nechajte nazrieť slnko do vašich duší a bude fajn..:)
    publikované: 14.03.2007 13:22:48 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  18. dia, myslím, že liečiteľ teide má zase raz pravdu :o))
    a na pokračovanie o Sáre sa budem tešiť :o))
    publikované: 14.03.2007 13:28:06 | autor: laskonka (e-mail, web, autorizovaný)
  19. :)
    ....nechej vodu vodou, jen ať si klidně teče, chápej, že touha je touha a čas se pomalu vleče....mmmm bylo by to krásne, kdyby srdce bilo klidné, ale ono není...nebylo a není hmm hmmm

    ale nie, keď sa budem slniť so zatvorenými očkami, spomeniem si na jasno u liečenej laskonky a teiduškovu myšku, ktorá statočne vyhrala boj o život, aj keď na ňu striehol húúúf ľudí...

    ja som v poriadku, len občas smutňoškujem ;) ale nie pri Sáre...
    publikované: 14.03.2007 13:31:30 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  20. :))..uff,hneď je mi lepšie
    publikované: 14.03.2007 13:39:21 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  21. Tak príjemné slniečkovanie sa :o))
    ja idem radšej zistiť, odkiaľ sa mi doma berú nové a nové zrniečka prachu (a keby len zrniečka :o)), keďže som sa dnes dozvedela, že niekde je prášenie sa zakázané :o)))))
    publikované: 14.03.2007 13:40:54 | autor: laskonka (e-mail, web, autorizovaný)
  22. :))
    áno,zvláštne to uznesenie,ale až budem domový dôverník,prednesiem námietku na pléne.
    publikované: 14.03.2007 13:44:25 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  23. :))) je to zábavné ako pendlujeme medzi blogmi
    ...tie prachové problémy poznám..."bláznivá Markéta spívá a zametá...byla krásna k zbláznení" (to sú slová pesničky xi xi, celkom sa trafili, aj keď viem, že las nie je bláznivá, možno pojašená a rezervovaná zároveň ako ja ;)

    majte sa pekne milí moji :) nech sa práši minimálne, aby bolo vidieť slniečko ;)
    publikované: 14.03.2007 13:48:35 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  24. :o))
    tiež sa už poberám ... z kuchyne vonia chladnúca káva a prach sa už nevie dočkať svojho zmetenia :o))
    publikované: 14.03.2007 13:58:10 | autor: laskonka (e-mail, web, autorizovaný)
  25. este k malej Sare...
    je uz sice dva tyzdne po... ale radsej neskoro ako nikdy...

    Napada ma, že ten otec asi naozaj chcel iba to, aby mu niekto ukazal, ze ho ma rad. Akurat, ze si vybral velmi zly sposob, ako si to vynutit. Osobne som zazil, ked mi dievca, ktore som tak blaznivo miloval, hovorilo, ze som zly. Ale nikdy mi nepovedala, preco. A to bolelo, au! Ja som bol som dost velky, aby som sa branil a sam seba som presvedcil, ze to co mi hovori nie je pravda. Ale co mala Sara? A co tie ostatne deti, ktorym rodicia ublizuju slovami?

    Najviac nas ovplyvnuju svojimi slovami ludia, ktorych milujeme a/alebo respektujeme. Verim tomu, ze mala Sara svojho otva milovala a preto ju neustale prenasleduju tie otazky. Ja deti este nemam, ale viem jedno - az ich budem mat, budem si sakra davat pozor na to, co im poviem a co nie. Pretoze treba pamatat na to, ze slova dokazu aj zabit.
    publikované: 29.03.2007 01:14:12 | autor: MarSal (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. aj ja si myslím MarSal, že malé deti
    asi skôr uveria tomu, čo im ich rodičia hovoria, aj keď sa tomu prirodzene bránia a snažia sa búriť, ak majú pocit, že sa mýlia...alebo deti zápasia s myšlienkou o sebadeštrukcii...
    držím ti pršteky, aby sa ti podarilo byť dobrým oteckom MarSal, som rada, že si sa u mňa zastavil :) a tvoja posledná veta sa mi zdala veľmi výstižná, slová naozaj dokážu zabiť...
    publikované: 29.03.2007 21:56:36 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  27. dakujem
    Akoby som ťa odniekiaľ poznal. To možno ani teba nie ale kedysi som mal rád malú Sáru. Kedysi mala aj ona rada mňa. Na svete je Sár mnoho, ale tej mojej som aj ja vtedy ublížil a nielen tým že som s ňou bol ale aj tým že som ju opustil.
    publikované: 09.05.2007 14:36:42 | autor: fristo (e-mail, web, autorizovaný)
  28. .
    pekné. :)
    publikované: 09.05.2007 14:58:41 | autor: leilla (e-mail, web, autorizovaný)
  29. :(
    nepoznám inú Sáru, ale určite je ich mnoho....ak si jej ublížil, možno ti už odpustila....ak je čo odpustiť...niekedy sa trápime navzájom bez toho, aby sme si to uvedomovali, hlavne tie malé...Sáry....

    leilla dík ;)
    publikované: 09.05.2007 22:05:24 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014