dionea

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pôrod - trauma či jedinečná skúsenosť ženy?

     Určite už mnohé z vás porodili a prežili aj tie nekonečné hodiny v čakárni, kde sa ženy rozprávajú o všetkých možných komplikáciách a pôrodoch svojich známych, sestier, kamošiek...Občas sa zamyslím nad tým, prečo sa tak navzájom strašíme a aký to má efekt, pretože nakoniec sa aj tak skonštatuje, že je každý pôrod iný.
    Budem rodiť prvýkrát a najskôr som sa veľmi bála, vlastne, bojím sa stále, ale ani nie samotného pôrodu, ako okamihu, keď si uvedomím, že sa to začalo. Prvej kontrakcie. Okamihu, keď mi odtečie plodová voda.
     Čítala som o pôrode pár článkov, viac sa nechcem strašiť komplikáciami a v tých obavách mi pomohli jedna dve vety, ktoré som v tých článkoch nenašla. Napísala mi ich jedna moja virtuálna kamarátka, Vierka. Ona sa na svoj pôrod tešila a šla by rodiť hocikedy, pretože to nebola vec, ktorú MUSÍ prežiť každá žena a o ktorej si vždy hovoríme, nech je to už za nami. Je to podľa nej jedinečný okamih, kedy budete pri zrode nového človiečika, toho, ktorého ste cítili niekoľko mesiacov vo svojom brušku, toho, ktorý s vami prežíval, keď ste boli smutná, veselá, zúfalá či nahnevaná, toho, do ktorého je zaľúbený váš manžel a nevie sa dočkať, kedy ho poláska. Vraj vtedy ucítim neuveriteľnú silu svojho tela, a keď ho porodím, získam sebavedomie mamičky, ktoré bude ovenčené výsostným právom postarať sa o svoje dieťa. Ja budem tá mamička, ktorá sa o Teba Šimonko postará, pretože som mala dosť síl porodiť Ťa.
    Len či tú silu naozaj budem mať? :( Často o tom pochybujem, znovu mi Vierka pošepla, že moje telo vie, čo má robiť, keď ten zázrak príde. Preto je dôležité, aby som sa nebála a nestresovala, aby moje telíčko nebolo zablokované zbytočným odbúravaním strachu. Snažím sa na pôrod tešiť, ja sa nechcem báť a strašiť tými najhoršími scenármi, aké môžu nastať.
 
  Chcem pocítiť tú ohromnú silu svojho tela a v pohode ho celý prežiť, nemať z neho doživotnú traumu a pozerať sa naň ako na minúty, hodiny, ktoré by som najradšej vymazala zo svojho života. Precítim každý okamih ako krôčik k Tebe, Šimonko. Pomôžem Ti prísť na svet a tu budeme pre Teba dvaja, ja a tatino, nekonečne Ťa ľúbiť. A potom Ti o Tvojom príchode na svet porozprávam a nezabudnem ani na jednu sekundu z toho, čo som s Tebou prežila :)

pekný dník všetkým (aj budúcim) mamičkám, oteckom a ich deťom :-*

Moje okamihy | stály odkaz

Komentáre

  1. Dionea taká citlivá a vnímavá duša
    ako ja ťa poznám,..určite bude mať ten najkrajší zážitok, a následne z neho to najcenejšie, čo sa môže jednej žene prihodiť,..držím palce :-) O_ô
    publikované: 04.06.2009 14:07:03 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  2. diuška
    je to presne tak... je to najkrajší okamih, hocijako ťažký na telesnú silu, ale vedomie, že uzrieš konečne ten vytúžený poklad.. to je odmena za všetky bolesti, či trápenia. Niet krásjšieho daru pre ženu ako moment narodenia jej (ich) dieťaťa. Je to dar ako každý iný... za určitú obeť... ale Šimonko sa Ti zato v živote tisíc krát odmení:) neboj sa... niet sa čoho.
    (Ja som síce už 14 rokov "po".. ale v utorok by som bola radšej 2x rodila, ako to, čo som prežila za dve minúty.:(( )
    publikované: 04.06.2009 14:11:41 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Derechura :) ďakujem,
    dúfam, že budeš mať pravdu...
    publikované: 04.06.2009 14:11:51 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  4. joooj viki :(
    to mi je ľúto, snáď je už všetko (a všetci) v poriadku...

    hm, ja práveže nechcem vnímať pôrod ako obeť a jeho narodenie ako odmenu, ani zabudnúť na všetky bolesti...nejdem sa trápiť, ale prežiť jedinečnú udalosť :)

    chcem tomu uveriť a potom budem v pohode...
    publikované: 04.06.2009 14:17:42 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Dius,
    Ze na to myslis, je prirodzene. Ked to pride prestanes mysliet a zacnes konat . Posledne tyzdne su tazkokrvne, a maminky otazievaju doslovne a do bodky...a preto, chodis na prechadzky ha?!
    publikované: 04.06.2009 14:29:51 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. diuška
    všetko je na dobrej ceste...
    ja viem, že žena samotná to dokáže všetko prekonať... no pri pôrode je pár ľudí "navyše" a tí môžu zamiešať kartami v spomienkach, aspoň na pár dní.. čím dlhšie bude Šimonko s Vami, tým rýchlejšie sa všetko zhojí a spomienky sú iba a iba krásne:)) Teším sa, až nám ho predstavíte..
    publikované: 04.06.2009 14:32:49 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  7. otažievam :))
    a chodím, len mám menšie problémy, bolesti, keď chodím veľa...
    publikované: 04.06.2009 14:33:14 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Neviem sa k tomu vyjadriť
    ale držím palce ;)
    publikované: 04.06.2009 14:43:26 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  9. viki, teiduch :)) dík
    publikované: 04.06.2009 14:48:46 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  10. ozi, dnes som čítala recept na pomoc k príchodu pôrodu
    pozostáva z troch vecí: sex, vešanie záclon a dlhé prechádzky, ešte pitie alchemilky alebo odvaru z malinových listov :))

    publikované: 04.06.2009 15:06:03 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Dia,
    nič nie je krajšie, ako keď prvýkrát dajú dieťatko do náručia milujúcej mamičke. Budeš vidieť podobnosť, budeš prekypovať takou nehou, že to, čo bolo pred pár minútami, šmahom ruky zabudneš. A ke´d zbadáš prvý úsmev, prvé stisnutie prsta maličkou rúčkou a zacítiš vôňu, ktorá bude z dieťatka sálať, budeš si to pamätať na niekoľko desaťročí a rozprávať svojim vnúčencom, ako vyzeral ich ocko Šimonko. Takže strachy vyžeň do susedov, pozvi si na návštevu radosť a smiech.
    Veľa zdravia
    publikované: 04.06.2009 16:19:00 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  12. vasilisa :) ďakujem, viem, že sú to úprimné slová a priania
    ach, ale zase pomaličky nadobúdam pocit, že je každý pôrod natoľko bolestivý, že naň chcú všetky ženy zabudnúť a prekryť ho spomienkou na prvé objatie dieťatka...takže sa mám naozaj báť obrovskej bolesti, ktorú si ani neviem predstaviť? ktorá sa ničomu nevyrovná :((

    ja naozaj nechcem, napĺňa ma to strachom...

    vari nie je mamička, ktorá by si pamätala pôrod inak?
    publikované: 04.06.2009 16:26:20 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  13. Bože môj Diuška, ja neviem, či ti toto pomôže
    ale ja mám takú skúsenosť, že by som išla rodiť za hrnček kávy,..len kto by tie deťúrence živil? O_ô
    publikované: 04.06.2009 16:31:46 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  14. no..ja budem neromanticka..
    ked som sa dozvedela,že švagrovú už odviezli,zavolala som jej a povedala jednu vetu..

    "hanka.. tlač tak,ako na wecku pri vykonavani velkej potreby po týždnovej zapche"..

    vraj jej to fest pomohlo..:))))))

    inak..tie reči o pôrodoch iných som ja bojkotovala so smiechom.. porodili iné, porodim aj ja.. nie som predsa žiadna sračka.. no a.. akosi tak to aj šlo.. aj ked.. pri druhom pôrode zlyhalo niečo ine,ako ja..:))) ale..nič strašne..jedna infuzka a profi masaž a bolo po probleme..:)))
    publikované: 04.06.2009 16:44:35 | autor: ell.. (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. baby :D Dere a ell
    Dere, jasné, že pomôže ;) dík

    ellie, viem viem, keď tlačím počas dňa, snažím sa zapamätať si, ako a kam to smerujem :))) a tiež som zvedavá, ako to bude prebiehať a ako to zvládne muž, ja mu verím ;))
    publikované: 04.06.2009 16:52:08 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  16. Diuška, večer Ti napíšem správu...
    Teraz už nestíham. A neboj, keď sme to zvládli my, zvládneš aj Ty. Ver mi!!!! Pa :-)
    publikované: 04.06.2009 16:52:17 | autor: Martha Bielska (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. martuš :) dík
    pekný deň!
    publikované: 04.06.2009 16:53:58 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  18. nádherné diuška :)
    verím, že s takým veľkým srdiečkom a radosťou, ktorú z Teba cítiť, príde Šimonko na svet úplne v najväčšom poriadku :)
    publikované: 04.06.2009 17:03:57 | autor: muffinka (e-mail, web, autorizovaný)
  19. Dia,
    neviem, čo chceš počuť. Aká obrovská bolesť. Odtiekla mi plodová voda, poslali ma zo trikrát osprchovať, chodila som, dýchala a dýchala, potom ma nastrihli, zastonala som si, zanadávala, ale tá bolesť sa vyrovná žlčníkovému záchvatu. Potom som doktorovi povedala, že druhýkrát by som radšej cisárskym rodila. Jeho odpovedˇ: "Na to , že ste vzdelaná, väčšiu hlupaňu som nepočul!"
    trikrát som poriadne zatlačila, sestrička potlačila brucho a syn bol vonku. A potom ten doktor, ktorý mi vynadal, ma zas pochválil, že som dobre tlačila.Pokiaľ ma zašíval, o všetkom možnom sme sa rozprávali. Keď sa budeš ty báť, tvoje dieťatko to vycíti . Hádam nechceš, aby sa z chlapčeka stal strachopud
    publikované: 04.06.2009 18:03:25 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  20. muffinka :)
    teším sa, ale...veď uvidíme ;)
    publikované: 04.06.2009 18:11:14 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  21. vasilisa :)))
    nič konkrétne nechcem počuť...vlastne som chcela vedieť, či to fakt musí byť také strašné...ale hocijaká odpoveď by nezmenila moju predstavu a odhodlanie...

    si ma rozorsmiala tým opisom :)) veď to, mám počúvať samu seba a nakoniec do mňa bude hučať pár ľudí na sále a nakoniec mi aj vynadajú :)) a ja asi im, nedokážem odhadnúť svoje reakcie :))

    a jediné, čo chcem, je nebáť sa...toto je pre mňa istá forma psychohygieny, posmeľovanie cez písmenká, preto o tom píšem, aby som presvedčila samu seba, že to bude v pohode :))
    publikované: 04.06.2009 18:15:24 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  22. DIuska:)
    zeny sme rozne, kazda ma strach z ineho, iny prah bolesti...moja sestra by sla radsej porodit, ako sadnut zubarovi do kresla...pre nu je najhorsim strasiakom zubna vrtacka.
    Pre mna bol prvy porod traumatizujuci tym, ze som sla do neznameho prostredia. Strach z nepoznaneho bol obrovsky.
    Pri druhom porode to uz bolo ine, vedela som kam idem, lekarov som uz tiez tak trochu "poznala".
    Ked sa porod rozbehne, akosi to ide samo:)
    Tvoje telicko sa bude snazit, zapne vsetky sily, svaly, vsetko, "co ma ruky a nohy", aby bol cloviecik cim skor na svete...pri porode druheho synceka bol pri mne len lekar, boli sme sami na sale, stlmene svetla , rozpravali sme sa o detoch.
    Chvilocku predtym mi povolil navstevu starsieho synceka, vystiskala som si ho, zamavala mu z okna saly a jeho bracek sa uz aj zacal hlasit na svet. Tento porod som si vychutnala, nebola to ziadna bolest, co by sa nedala zniest. Spominam nan s laskou, minutu po minute, kedykolvek by som si ho zopakovala.
    Je to , podla mna, najma o psychike. Clovek sa natolko neboji toho, co pozna. Urcite by som bola pokojnejsia, keby som pred prvym porodom videla prostredie, personal, mohla sa spytat na milion veci, ktore sa prichodu dietatka tykaju. Ak clovek citi doveru k porodnikom, ak sa pocas porodu citi v bezpeci, naviac, ked moze mat vedla seba milovaneho cloveka, je to krasny zazitok.
    Pamatam si, ako nas porodmi strasili babicky, ktore mali odrodene hufy deti...keby to bolo byvalo take hrozostrasne, asi by rok co rok nerodili:)
    Vierka ma pravdu, je to nadherne precitit porod od zaciatku do konca...tesim sa na to, ako o par dni napises, ze to bolo uzasne:)))
    Krasny podvecer:)
    publikované: 04.06.2009 18:16:00 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. hanka :)
    som rada, že sa našla žena, ktorá na pôrod nechce zabúdať :) prostredie poznám, som trošku zmätená, čo bude po pôrode a čo je najvhodnejšie pre Šimka, ale o tom už vieš...tak teda hor sa rodiť! :))

    aj tebe krásny podvečer, to intímčo by sa páčilo aj mne ;) len s doktorom, málo ľudí, primerané svetlo a žiaden krik...od nich
    publikované: 04.06.2009 18:20:32 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  24. dionea, ber si príklad z chlapov.
    My zvládame pôrody v pohode :-).
    publikované: 04.06.2009 18:40:34 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  25. aj ty, Račan? ;))
    šak si beriem príklad a to myslím vážne, snažím sa nainfikovať mužovou radosťou :)
    publikované: 04.06.2009 18:45:52 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  26. ja dodam len taky svojsky poznatok :)
    neries to, nezamyslaj, uzivaj si tieto dni a pamataj si, ze budes na ne s laskou spominat, toto hovorim do telefonu sharon kazde rano prave tieto dni o par dni ma tiez termin

    potom ta caka kolotoc, kedy nebudes mat cas mysliet na nic, tak pekne veget, citaj a rob veci, ktore ti robia radost :)

    publikované: 04.06.2009 18:57:27 | autor: vesper (e-mail, web, autorizovaný)
  27. vesper :)
    veď robím, až ma hryzie svedomie, stále mám na mysli, čo by som ešte mala urobiť, dokončiť a telo mi hovorí, kašli na to, spomaľ, oddýchni si...
    publikované: 04.06.2009 19:00:22 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  28. oťažievaš, budeš ťažká ako slon
    a začneš sa aj tešiť, kedy sa toho zbavíš...:-)))
    a že nebudeš mať dosť síl? Pri predstave, že už môžeš niečo urobiť, zavreš oči a zatlačíš s takou silou, že ťa sama prekvapí...:-)))
    ... a nikdy som nepochopila, prečo vo všetkých filmoch pri tom revú...na to nieje čas a u normálnych báb ani chuť....
    publikované: 04.06.2009 20:08:53 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  29. Diuška, všetko bude OK
    ...len treba veriť virtuálnej kamoške, dobre radí... veľa šťastia Ti prajem...
    publikované: 04.06.2009 20:10:14 | autor: maco (e-mail, web, autorizovaný)
  30. diuška
    ešte sa na chviľu vrátim... tá alchemilka je naozaj odborná pomoc, o tejto bylinke( pijem ju pravidelne) sa píše: " nebolo by toľko sirôt, keby ženy siahli po alchemilke"... ale verím, že Ty s naším prianím a svojou voľbou pokoríš aj alchemilku:))) ešte jednu malú radu.. neviem, kedy máš termín, ale ja som posledný mesiac pri dcérke pila medovku lekársku.. a dcérka bola spavé, tiché, hravé a pokojné dieťa:))) takých by som porodila aj desať:))) dobrú noc...
    publikované: 04.06.2009 20:12:56 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  31. matahari, maco, viki :)
    matahari, celkom sa dá s tým oťažievaním ;) nie je to až tak zlé...

    maco :) ďakujem, si milý

    viki :) pijem alchemilku a mám doma aj medovku :)) a vraj mám striedať ;) dík za tip...

    pekný večer všetkým prajem! :)
    publikované: 04.06.2009 20:31:21 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  32. Diuška, jasné že sa bojíš..
    tiež som mala strach, predstava z akého malého otvoru má vyjsť taký veľký človiečik ma mátala pekných pár mesiacov a asi ich bolo aj osem - pri druhom deväť a vyšlo to.. neboj nič, všetko zvládneš, len sa netreba poddať panike, držím palčeky a pozdravujem rodinku.. :-)))
    publikované: 04.06.2009 20:32:53 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  33. zaruš :)
    nj, priznám sa, že sa bojím, ale na priebeh pôrodu sa chcem aj tešiť a nespoliehať sa na to, že stratím pamäť, len čo zazriem, pohladkám Šimonka...takže sa snažím tešiť aj na samotný pôrod ;)

    aj Tebe a Tvojej rodinke všetko dobré :)
    publikované: 04.06.2009 21:27:30 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  34. a zabudla som...šup na pokúšanie motorkára ;)))
    publikované: 04.06.2009 21:28:06 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  35. Diuška!
    Pôrod je plný protichodných pocitov. Tak ako všetko, čo môžeme považovať za hraničnú udalosť. Vyplaví podstatu samých seba, ukáže Tvoje ja v novom svetle. Mieša sa tu strach z nepoznaného, z bolesti, nádej očakávaného, snaha dotknúť sa vysnívaného okamihu čím skôr. Odrazu zistíš, že posúvaš všetky hranice sily, trpezlivosti, i svoj doterajší prah bolesti, že zvládneš oveľa viac, ako si si kedy čo i len trúfala pomyslieť. Obáv sa teraz celkom nezbavíš, ale čo je naozaj dôležité, je sústrediť sa na seba a na poklad, pre ktorý dokážeš všetko, aj prekonať samu seba. Možno práve vtedy sa naozaj začína proces premeny na matku, na milujúcu bytosť, sústreďujúcu všetku svoju pozornosť na svoje dieťatko, keď všetko ostatné, nech bolo akokoľvek silné, zrazu sa stratí v nenávratne a ustúpi kráse naozaj neopísateľnej. Je to definitívne naštartovaný proces premeny na bytosť, pre ktorú je prirodzené utláčať seba pre dieťatko (napríklad vstávať, aj keď padáš od únavy), na bytosť neustále načierajúcu do nekonečnosti nehy a lásky.
    PS: Želám Tebe i dieťatku veľa šťastia a odvahy. Zvládnete to. Ja to viem.
    publikované: 05.06.2009 01:28:07 | autor: Lesmiria (e-mail, web, autorizovaný)
  36. rozprávame o tom stále preto,
    lebo je to fakt jedinečný okamžik
    a zanechá v nás už do smrti vyrytú brázdu, ktorú nik nezmaže
    ale ver, že nakoniec prevyšujú tie poztívne prežitky

    a nech je tá chvíľka akokoľvek ťažká
    nakoniec rozstane niečím tak jedinečným, čo sa v tvojom živote nebude dať prirovnať k ničomu inému

    Neboj, zvládneš to a to tešenie i starch v jednom vreci majú svoj význam.

    Držím palce!)
    publikované: 05.06.2009 07:39:23 | autor: Petula (e-mail, web, autorizovaný)
  37. a záclony nevešaj
    zvyšuješ rizko pádu a poranenia
    už si príliš ťažká a veľká aby si 100% zvládala svoju motoriku
    neohrozuj svoje dieťa naťahovaním sa a lezením kdekade ...
    publikované: 05.06.2009 07:41:08 | autor: Petula (e-mail, web, autorizovaný)
  38. joi ešte k tomu nadávaniu
    myslím, že som i ja sakrovala
    ale já ti ani neviem, to človekj ani nestíha sledovať
    ale sestrička sa len usmievala a povedala

    to je úplne normálne :))))
    z toho si nič nerobte
    publikované: 05.06.2009 07:44:34 | autor: Petula (e-mail, web, autorizovaný)
  39. dobré ránko :)
    Lesmiria :) ani to, čo si napísala ty, som si ešte poriadne neuvedomila, veľmi zaujímavé myšlienky...posuniem všetky svoje hranice a prekonám samu seba :) ďakujem za želanie a prajem Ti pekný deň ;)

    Petula dík :))) záclony nevešiam, ani neskáčem zo schodov, aby to prišlo rýchlejšie (to je vraj ďalšia metóda), tehotenstvo si celkom užívam, cítim sa dobre...určite si ani ja všetko nezapamätám, teda to, či budem sakrovať a tak xi, len či budú moje sestričky také zhovievavé ako tvoje? ňo..aj Tebe pekný dník ;)
    publikované: 05.06.2009 10:20:28 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014