dionea

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Sex ako ohrozenie sexuality

alebo boj za motiváciu a tajomstvo....

     Minulý týždeň som bola na prednáške Muž a žena - malé nahlédnutí do sexuální antropologie profesora Jána Sokola z Prahy, vytešovala som sa z neho ako malé dieťa, pretože vďaka nemu som sa priblížila k filozofickej antropológii a je istým spôsobom vzrušujúce vidieť, počuť a dokonca sa aj osobne rozprávať s človekom, ktorého prácu si vážite. 
     Tu a teraz sa s Vami chcem podeliť s niekoľkými myšlienkami, ktoré vo mne zostali, a ktoré sú zaujímavé aj pre tento blog, ak si uvedomíme, že prejavy sexuality neobišli ani virtuálny priestor. Sokol na začiatku zdôrazňoval, že sexualita vedecky skúmaná ako prejav živej prírody nie je presne to, čo ho zaujíma, skôr sa zamýšľal nad rolou sexuality v živej prírode vôbec. Čo to znamená? Ide o zamyslenie sa nad tým, načo nám sexualita je, prečo tu je a akú má funkciu vo svete.
      Ak by sme si porovnali človeka s inými organizmami, zistili by sme, že obdobie dospievania u človeka je dlhé a že sexuálne orgány a schopnosti sa vyvíjajú až naposledy a po zenite žijeme veľmi dlho aj bez sexuálnej aktivity, čo je oproti iným organizmom rarita. Náš život teda sexualitou nekončí. Napriek tomu je sexualita podstatná časť našej existencie a možno pod ňou rozumieť všetky procesy, ktoré súvisia so sexuálnou túžbou a sexuálnym chovaním. Hm, tak mi napadá, že od istého veku sa obe tieto charakteristiky prejavujú aj v mojom živote xi xi. A vo virtualite sa vďaka anonymite strácajú mnohé zábrany a náklonnosť, sexuálne návrhy, myšlienky, dvojzmysly sa vyjadrujú oveľa ľahšie a bezprostrednejšie, často sa v rozhovoroch pri témach o sexualite končí, aj keď to tak možno nerobíme zámerne, no o chvíľku možno zistíme, prečo tak tomu je. Avšak mohli by sme to aj otočiť a povedať, že sexuálna túžba a správanie je prirodzene prítomné takmer vo všetkom, čo robíme a nie iba vďaka tomu, že nám v tom nič nebráni. 

     Reprodukcia, ktorá je istou stratégiou živého bytia, spôsobom ako trvať a periodicky sa obnovovať, podľa Sokola je kľúčom k pochopeniu živého.  Rozmnožujeme sa v podstate takmer neobmedzene, pričom jedinou obmedzujúcou podmienkou je to, že sú na to potrební dvaja pohlavne odlišní človiečikovia (tzv. sexuálny dimorfizmus). Nuž áno alebo ako nám to dnes technika umožňuje, stačí nám iba istá časť z iného pohlavia ach (ak ide o umelé oplodnenie). Kým rastliny sa usilujú čo najviac upozorniť na svoje "pohlavné, rozmnožovacie" orgány, v podstate sa na ne každodenne pozeráme (veď len zvážte, akými rozmanitými farbami a tvarmi kvietkov, plodov nielen nás lákajú), my sa vo výzore až tak veľmi neodlišujeme (až na sekundárne pohlavné znaky). Zamysleli ste sa nad tým, na čo sú nám dve pohlavia? Nebolo by pohodlnejšie samorozmnožovanie sa, napr. delením, byť obojpohlavní alebo niečo v tom zmysle? Možno je výhodné, ak sa vytvorí aj variabilita pri rozmnožovaní, možnosť vytvárať rôzne kombinácie je asi výhodná z hľadiska prežitia, ale prečo vytvárať nové rozmanité formy, ak sa osvedčí trvanie nejakej jednoduchšej formy, žeby ďalšia náhodná chyba? To je iba moje okrajové zamyslenie. 

     Vieme, že je nám sexualita vrodená (teda pohlavnosť a určité spôsoby správania sa). Sokol nám však rozprával o jednom "vlčom" dieťati, ktoré bolo nájdené vo veku 10 rokov a nikdy sa nenaučilo rozprávať a nedokázalo si vytvoriť ani vzťah k druhému ľudskému pohlaviu. Akoby sexualita ako kultúrny fenomén závisel aj od prostredia, v ktorom človek žije. Na druhej strane tvrdil, že sexualitu nie je možné len tak ľahko zrušiť, unifikovať, sexuálna rovnoprávnosť je preto podľa neho príliš utopická predstava, pokiaľ je stratégiou života trvanie a je u človeka realizovaná cez pohlavnú dvojakosť. Je fajn, že máme alebo sa aspoň snažíme mať slobodu všestranného rozvoja (teda aspoň v niektorých krajinách sveta, hovorím o rovnakej možnosti rozvoja mužov ako aj žien), ale spôsobilo to skôr mnohé problémy. Pár ako vzťah dvoch ľudí už nie je závislý jeden na druhom (ani obživou), narušila sa štruktúra rodiny a už nikto poriadne nevie, akú úlohu vo vzťahu zohráva. Niektorí zmätení muži sa vraj usilujú o to, aby mohli byť tehotní a rodili deti. Problém teda nie je podľa Sokola v tom, že by človeku hrozilo vyhynutie, ale oddelením sexuality od reprodukcie sa narušila aj jedna z podstatných vecí, ktoré nám sexualita poskytovala. Že čo to je?

     MOTIVÁCIA, ktorá nás vedie za prah našej existencie, možno povedať i to, že dáva chuť do života, zmysel nás samých. Už Freud tvrdil, že všetka tvorba človeka je sublimovanou sexualitou človeka (sublimácia je schopnosť uspokojiť svoje sexuálne pudové potreby ich prevedením na iný cieľ, je to náhradné uspokojenie, ktoré nemusí byť telesné). Pokiaľ sa sexualita ako taká banalizuje, odstraňuje sa podľa Sokola aj jeden zo zdrojov motivácie a tvorby. Inteligentní ľudia vraj preto dávajú skôr prednosť písanému slovu vo vzťahu k sexualite (myslím pri dvorení a sexuálnom správaní), pred obrazom a skutočnosťou, ktoré už neposkytujú toľko priestoru pre tvorivé myslenie a prežívanie. Vo virtualite sa možno preto tak ľahko podlieha sexuálnemu zvádzaniu, pretože človek si vo svojej fantázii vytvorí to, po čom túži, nemusí sa zmierovať s plnou skutočnosťou a tvorí, je motivovaný. Keď si s niekym píšete, je pre Vás asi zaujímavejšie, ak ho nepoznáte, ste zvedaví ako vyzerá, je pre Vás tým záhadným, a preto aj vzrušujúcim alebo to tak nie je? Podľa Sokola nás v sexualite motivuje práve TAJOMSTVO. Rozprával nám o dvoch krajných prípadoch, kedy sa raz pri sexualite rozpráva o všetkom otvorene a na druhej strane sa necháva poznávanie sexuality na človeka samého (je teda tabu). V tejto súvislosti som si spomenula na jednu reportáž, v ktorej sa Rómov pýtali na predmanželskú sexuálnu výchovu, zaujímavá bola nečakaná odpoveď (aspoň pre mňa), pretože mnoho Rómov odpovedalo, že "nie", sex je u nich tabu, o ktorom sa doma vôbec nerozprávajú, aj keď sa navonok zdá, že pri takom množstve ľudí na tak malom priestore sa nič neutají. Pokiaľ sa sexualita banalizuje, prestáva byť zaujímavou a ak je úplne odhalená, stráca sa motivácia a túžba po tvorení (možno aj preto majú Rómovia toľko detičiek, odhaľujú sexuálne tajomstvo a prejavujú svoju túžbu :). Dnes sú skôr populárne sexuálne deviácie ako normálna sexualita, tá je ošúchaná a nezaujímavá, neudivuje, neprekvapuje. SEX OHROZUJE SEXUALITU, resp. jeho verejnosť a odstraňovanie tajomnosti.   

     Sexualita však nie je iba o fyzickom uspokojení a možno pri takomto spôsobe jej realizácie je mnoho ľudí nešťastných. Skrýva sa v nej energia mimoriadnej sily, ktorá cez sublimáciu umožňuje vraj aj vznik všetkého kultúrneho, duchovného, umeleckého vývoja ľudstva (Freud), podobne aj Sokol tvrdil, že donedávna aj všetky sociálne inštitúcie nejako súviseli so sexualitou, čo je dnes znovu narúšané (tu sa ho jeden z poslucháčov spýtal na uznanie sobášov homosexuálov v Čechách. Sokol odpovedal, že funkcia a moc štátu sa nemá vzťahovať na podporu spolužitia ľudí, ktorí sa "majú radi", ale tých, čo zabezpečujú reprodukciu spoločnosti). To sa však nepáčilo Jungovi a namietal, že nemožno všetko odvodzovať len zo sexuality a namiesto toho hovoril o psychickej energii, pričom je podľa neho sexualita a jej vzpurná démonickosť neovládnuteľná, no je to stále podstatná súčasť psychickej energie.

     O čo tu však ide, aký iný rozmer má sexualita okrem fyzického uspokojenia? Hovorí sa aj o spirituálnej dimenzii sexuality, ktorá spočíva v celistvosti a môže byť zakúšaná aj bez konkrétneho sexuálneho aktu. Túžba po inakosti, sexualita ako symbol vnútorného zjednotenia, ktorá by nás dokonale dopĺňala (prítomná aj v náboženských prežitkoch, v duchovnej forme, ktorá ohromuje dušu), a ktorá konkrétnu telesnú sexualitu neznehodnocuje. Pokiaľ je naša sexualita nedostatočne diferencovaná vo vnútri človeka, môže nachádzať svoj výraz v preceňovanej, patogénnej sexualite. A práve preto nie je vhodné príliš stierať hranice medzi mužom a ženou. Človek by sa vraj mal zbaviť prehnaných predstáv, ktoré jeho sexualitu zaťažujú a až tak sa môže stať viac tým, čím je. 

     Súhlasím s tým, že sa v sexualite skrýva obrovská sila, ktorú nedokážeme ovládať, napriek tomu by sme sa mali asi naučiť s ňou správne hospodáriť (aj podľa Sokola) a navyše, nechcela by som prísť o jeden z najsilnejších zdrojov motivácie, nechcela by som, aby sa stratila tajomnosť, záhadnosť a zvedavosť pri zvádzaní a dvorení, veď tá pôvodná stratégia života, kedy sme len hádali, ktoré dotyky, slová, prejavy náklonnosti sú tie správne, bola taká čarovná. Fantázia a snenie, očakávania a prekvapenia sú veci, ktoré by bolo škoda zahodiť. Túžba po celistvosti nás však ženie aj týmto smerom a údiv z inakosti láka k flirtovaniu a otvoreným rozhovorom so sexuálnym podtónom, pretože anonymita ešte stále zachováva tajomstvo a ľudia neobchádzajú zvádzanie. Som však rada, že napriek tomu, že je dnes sexu všade až príliš, stále je viac príťažlivá hanblivosť, náznaky, prísľub niečoho vzrušujúceho :)))

 

Vaša tajomne roztúžená a jemne sa usmievajúca dia :*


filozofia podľa dioney:) | stály odkaz

Komentáre

  1. dia, neviem, z čoho súdiš...
    že je stále viac „príťažlivá hanblivosť, náznaky, prísľub niečoho vrušujúceho“, ja som si takýto jav ani trend veru nevšimol.
    a že by sa otvorenosťou stratila „tajomnosť, záhadnosť a zvedavosť pri zvádzaní a dvorení“? nemyslím...
    veď muž ani žena nie sú nemeniace sa bytosti, ktorých tajomnosť možno odhaliť a vyčerpť niekoľkými otvorenými rozhovormi. dokonca si myslím, že muž i žena sa menia aj počas rozhovov, v ktorých sa navzájom dobrovoľne jeden druhému „odhaľujú“. nikdy nie sú úplne poznateľní, dokonca ani sami sebou.
    zhrnutie myšlienok Jana Sokola popretkávané tvojimi vlastnými myšlienkami a úvahami je však nesmierne bohaté na podnety, okolo ktorých by bolo možno plodne a dlho polemizovať.
    vďaka za obsažný článok :).
    publikované: 26.02.2007 19:20:06 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  2. dia, ty tu
    farebnost davas urcite kvoli mne, lebo vies ze sa mi to paci :)
    publikované: 26.02.2007 19:37:53 | autor: TPnetopier (e-mail, web, autorizovaný)
  3. hogo :)
    tak ty si si ho hneď uchmatol a ešte nebol ani hotový :)))...hm
    súdim tak z vlastného pozorovania a skúsenosti...ak je žena tajomná, trošku hanblivá a nepodsúva sa mužovi "lacno", je zaujímavejšia ako iný typ žien...viem, že máš veľmi blízky vzťah k otvorenosti, ale nemyslela som na tebou chápanú otvorenosť...niekedy je prílišná otvorenosť nevhodná...myslím otvorenosť, v ktorej si človek myslí, že žiadne tajomstvá nie sú a nepripúšťa nejakú zmenu...
    skôr mi išlo o fyzickú otvorenosť, prvoplánovosť v správaní človeka, ktorému nejde o odhaľovanie a poznávanie človeka, ale o uspokojenie fyzických potrieb...nerafinované správanie, v ktorom ide "iba" o sex a nič viac....

    a ďakujem za koment ;)
    publikované: 26.02.2007 19:39:33 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  4. no jasné Típíen :)
    ale ja mám farebnosť rada, moje poznámky vyzerajú podobne, mám skôr vizuálnu pamäť :) ale som rada, že sa to páči aj tebe...
    publikované: 26.02.2007 19:40:50 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  5. och,áno..
    pre mňa je hanblivosť príťažlivá a to aj po rokoch,keď vidím svoju partnerku nahú pri akejkoľvek činnosti.Teda nie pri akejkoľvek,ale vidím :))
    ALe spirituálna dimenzia sexuality je pre mňa záhadou..hmm,asi som pri milovaní o čosi ukrátený..a to som si myslel,že som faakt dobrý :))
    publikované: 26.02.2007 19:42:52 | autor: teide (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. teide
    co hokej, vyhrali ste ne? :)
    publikované: 26.02.2007 19:46:05 | autor: TPnetopier (e-mail, web, autorizovaný)
  7. teiduško :)
    myslím, že nie si ukrátený...aj láska k Adík je spirituálna dimenzia sexuality, pretože to nie je pre teba iba záležitosť tela (v čo pevne verím xi), ale aj duševná potreba (ach nerada delím človeka na telo a dušu, ale čo už, keď inak sa nedá)...človek vraj môže ochorieť aj tým, že nemá lásku, ale len sexualitu...noooo, to povedal ujo Jung :)
    publikované: 26.02.2007 19:47:07 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  8. informácia pre športovcov
    6:1 ..šaľeny vychod :)
    publikované: 26.02.2007 19:47:46 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Dík dia za ozrejmenie
    už som sa hotoval navštíviť Danicu :)
    Nooo..ujo Jung je asi káder i keď ho nepoznám :)
    publikované: 26.02.2007 19:49:14 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  10. ;) rado sa stalo
    ako teiduch zvykne hovoriť, ej bisťu a to ste vy vyhrali, heeej? tak to teda gratulujem v mene stredoslovákov :)
    publikované: 26.02.2007 19:52:55 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  11. tak veru,diuška .)
    teiduch a jeho team ,ej bisťu nadelili kopec krásnych gólov a pripravili fantastickú atmosféru pre fanúšikov.
    Ale k článku..hmmm,sex je fajn i keď niekedy je to veda :))
    publikované: 26.02.2007 19:55:15 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  12. dia, výborne napísaná úvaha :o))
    ... a súhlasím s tým, že kúsok tajomnosti je príťažlivejší než "lacno odhalená" otvorenosť ... hogo, nejde ani tak o trend, skôr o spôsob vnímania ... dnes je vo všetkom až priveľa otvorenosti a kúsok tajomna dáva najmä citovému životu hlbší rozmer...

    publikované: 26.02.2007 19:57:15 | autor: laskonka (e-mail, web, autorizovaný)
  13. :D teiduch, las
    ale čo veda, máš toľko študijného materiálu....všetko sa zdá byť také ľahké a mnohokrát sa k tomu aj tak pristupuje...ale inak viem, že to tak nie je :)

    las: ďakujem, máš pravdu, dnes je potom asi príťažlivé to, čoho je menej ;) nie je to trend...
    publikované: 26.02.2007 20:07:11 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  14. s tajomnom by sa malo nakladať...
    ako s korením, lebo ak je ho príliš, vzťahu neprospeje, ale ho podkope a zničí. hra na hádanky je zdrojom nedorozumení.
    publikované: 26.02.2007 20:10:43 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  15. A nebudem sublimovat a nebudem ! ...
    ... Nech moj sef nic odo mna neocakava. Naco by som ju sublimoval do niecoho ineho, ked je urcena prave na to jedine...
    publikované: 26.02.2007 20:16:03 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. hogo, nevieš, prečo ma napadá
    že presne to isté si myslím aj o určitom druhu otvorenosti? ale nehovorím o hádankách, ktoré sú zdrojom nedorozumení...
    publikované: 26.02.2007 20:27:29 | autor: laskonka (e-mail, web, autorizovaný)
  17. Dia ty si ma prekvapila a dostala.
    Doteraz sa tu vyskytovali literarne vytvory zamerane na fyzicno.
    Spiritualna forma lasky moze byt pricinou alebo nasledkom citovych dejov. Dusevno sa potrebuje obcas oddelit od tela a moze spatne provokovat fyzicke sexualne harasenie. ovsem k tomu treba mat zmaknute to stare zname "poznaj sam seba".
    Spiritualna forma lasky je nepochybne spojena s urcitym menej transparentnym tajomnom, kde ludi nezaujima velmi anatomia vehikla memov:))) je otazka, nakolko su muzi a zeny podobni pri tychto procesoch.
    publikované: 26.02.2007 20:54:03 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  18. hogo, las
    neviem, či hádanky možno stotožňovať s tajomstvom....a čo sa tej otovrenosti týka, ja som otvorená aj preto, aby som rozumela sama sebe a vyvarovala sa nedorozumeniam...ale nehovorila som v tomto článku o otvorenosti, ktorý by išiel za túžbu a sexuálne správanie...aj keď v tejto chvíli neviem, či to možno oddeľovať, budem nad tým premýšľať :) spirituálna dimenzia sexuality by však mohlo byť to, čo napĺňa obsah otvorenosti vo vzťahu muža a ženy...skôr mi išlo o absenciu toho, čo je tajomné....pokiaľ človek vstupuje do vzťahu s tým, že ho nič neprekvapí, že je pripravený na to, čo má pred sebou a to sa dnes skôr týka inej ako spirituálnej sexuality...

    publikované: 26.02.2007 20:58:18 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  19. šestko, čoko :)
    šestko, myslím, že sa sublimácii nevyhneš xi :) ale to, ako sublimuješ sa mi páči ;)

    čoko: zaujímavý koment, ďakujem

    a oprava predchádzajúceho môjho komentu: "o otvorenosti, ktorá by išla..." a "dimenzia sexuality by však mohla"
    publikované: 26.02.2007 21:02:22 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  20. lennechcem oddeľovať fyzické od "duševného"
    myslím, že sa to podmieňuje...
    publikované: 26.02.2007 21:03:30 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  21. Pohlavný dimorfizmus a hanblivosť ako stratégia pohlavného výberu
    Pohlavný dimorfizmus sa rozšíril pravdepodobne hlavne preto, že rekonbináciou génov sa neustále sťažuje situácia vírusom. Každý potomok má inú skladbu génov a preto sa vírus nemôže dokonale špecializovať na konkrétny genóm, ale iba približne, čo dáva pri epidémiách šancu prežitia aspoň časti sexuálne dimorfnej populácie. Napríklad keby sa ponechal voľný priebeh epidémii AIDS, už nasledujúca generácia ľudí by bola voči HIV z prevažnej časti imúnna. Pravda - táto generácia by bola početne oveľa menšia. V Afrike je AIDS najrozšírenejšia a žije tam aj najviac jedincov rezistentných na HIV.

    Čo sa týka hanblivosti, tak to je veľmi úspešná stratégia pohlavného výberu samíc Homo Sapiens. Samica musí zistiť, akú mieru rodičovských investícií je ochotný samec investovať do potomstva. Stratégia samca je dvojaká - jednak aj on musí investovať do potomstva rodičovské investície, pretože mláďatá saientov sú dlho bezmocné a ak sú odkázané iba na samice, tak majú malú šancu prežiť. Na druhej strane samec sapienta môže svoje spermie teoreticky investovať do obrovského množstva potomkov a spoľšahnúť sa na to, že aspoň niektorí prežijú. Preto samci sapientov pri pohlavnom zbližovaní predstierajú ochotu vložiť vysoké rodičovské investície, aby mohli presvedčiť samicu ku kopulácii. Smica musí zistiť, či je samec aj potom ochotný sa postarať o potomstvo, preto kopuláciu odďaľuje - hanblivosť. Čím dlhšie je samec od kopulácie odďaľovaný, tým viac narastá jeho vzťah ku samici a je ochotnejší v budúcnosti investovať do potomstva.

    Z toho vyplývajú celé tie hry okolo dvorenia, odmietania, ustupovania, obdarovania a podobne. Odkrývanie sexuality, ako si to popísala, je v záujme samcov a tí sú aj motorom sexuálnej otvorenosti. Pre samice z toho vyplýva dopoučenie - ak chcú trvalejší vzťah, mali by uposlúchnuť vnútorné nutkanie k hanblivosti, pretože toto im umožní zistiť nakoľko to so vzťahom partner myslí vážne.

    Bližšie som o tom písal v http://www.daimonion.sk/wp/?p=58
    publikované: 27.02.2007 09:28:09 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  22. ďakujem daimonion za vysvetlenie :)
    to znamená, že oddelením sexuality od reprodukcie sú "hry" žien a hanblivosť neraz zbytočným prídavkom?
    oddaľovaním milovania sa asi hromadí povedzme energia na to, aby muž (hovorím o človeku, preto používam spojenie muž a žena) vynašiel rôzne spôsoby na to, ako si ženu získať....hľadanie trvalých vzťahov už asi u mnohých ľudí nehrá hlavnú úlohu, akoby sa to hľadanie trvalého vzťahu spojeného s reprodukciou posunulo o čas, v ktorom je hanblivosť menej žiaduca...
    mení sa potom stratégia pohlavného výberu, ak sa oddelí sexualita od reprodukcie? asi nie....podľa tohto nového správania sa mužom nezáleží na tom, komu svoje spermie dajú, ale tiež to znamená, že vedome istý čas nepočítajú s nejakým potomstvom a ženy rovnako...
    publikované: 27.02.2007 11:59:13 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  23. nič sa nezmenilo
    ani v minulosti nebola "vedomá" motivácia v pohlavnom výbere spojená s rozmnožovbaním. Sme evolúciou dizajnovaní na motiváciu k sexu, veď odmenou je slastný pocit a organizmus vyhľadáva slastné pocity a vyhýba sa nepríjemným. Teda nikdy nebola a sexualita v motivovaní spojená s rozmnožovaním.

    Aj dnes je to stále o tom istom. Zaľúbenie je stav,kedy sa partneri "rozhodli" mať potomstvo, hoci oni to vnímajú ako slastný pocit blízkosti a úžasnosti partnera. Treba sa pýtať prečo majú takéto pocity. Ako môže samica poznať, že sa,ec bude ten, ktorý bude ochotný investovať do potomstva MPI? Dobré kritérium je sústavný záujem o partnerku, ochotu obetovať jej niečo, kvety, dary, čas, ochotu pobiť sa za ňu, ochrániť ju, mať pre ňu porozumenie - skrátka všetky aktivity, kde je ona stredobodom pozornosti. Napokon prečítaj si z takéhoto uhlu pohľadu vaše výpoovede v projekte Ženy o mužoch. Ak samec rýchlo vzdá svoje úsilie, tak má záujem iba o investovanie spermií.
    U Homo sapiens je potomstvo spoločným projektom, preto samci tiež vyhľadávajú intenzívne vzťahy. Muži všade na svete rozlišujú ženy na tie, do ktorých sa oplatí vložiť investície (MPI), a na tie, ktoré sú dobré iba na pobavenie (spemie). Láska je projekt na splodenie potomstva na nevedom,ej úrovni (hypotalamus). Vedomie už na ten nevedomý pocit "prilepí" nejaké vhodné mémy.

    Teda chcel som tým povedať, že práve naopak, ak ženy poslúchnu vnútorné nutkania k hanblivosti, tak zvyšujú svoju cenu na trhu samíc a zvyšujú šancu na hlboký a trvalejší vzťah.
    publikované: 27.02.2007 12:53:39 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  24. daimonion, takže
    sexualita ako motivačná výbava človeka nikdy nebola spojená s reprodukciou, ale s príjemným pocitom? s týmto tvrdením by Sokol asi nesúhlasil...podľa neho je sexualita ako motivácia spojená s reprodukciou, ktorá sa sublimovane prejavuje aj inak ako iba v zvádzaní ženy kvôli splodeniu potomkov...
    alebo to myslíš tak, že motivácia ako záujem človeka nebol nikdy priamo (vedome) spojený s reprodukciou? asi je rozdiel medzi tým, čoho sme si vedomí a tým, čo robíme intuitívne....k tomu patria aj tie príjemné pocity, o ktorých nepremýšľame ako o pute, ktoré slúži spoločnému projektu (mať potomstvo)...
    nevylučuješ však fakt, že motivácia k sexu (u muža) nemusí byť nevyhnutne spojená s reprodukciou....neznižuje sa potom miera motivácie u muža? záujem byť tvorivý, ak mi nejaký čas nezáleží na tom, aby som si našiel trvalú partnerku? možno je toto príklad memetického ťahu, ktorý ide proti biologicky výhodnému správaniu sa a človek uprednosťňuje sex obchádzajúci tehotenstvo...
    mňa len zaujíma, či sa tým niečo nestráca, ale ako hovoríš, nič sa nemení, no mne sa zdá, že sa mení....
    publikované: 27.02.2007 13:29:45 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  25. dia, neviem, či si rozumieme
    Reprodukovať sa chcú len gény. Tie nemajú možnosť priamo riadiť správanie sa svojich vehiklov, môžu iba vytvoriť nástroje na ich riadenie. Nástrojmi riadenia vehiklov u cicavcov sú emócie. Tie tvoria základ každej intencie správania. U sapientov je reproduktivita podmienená rodičovskými investíciami samca a aj samice. Aby to bolo zabezpečené, gény vytvorili zodpovdajúce emócie u samice a aj u samca. Preto na rozdiel od iných cicavcov, muži sú ochotní nielen investovať do spoločného sexuálneho aktu, ale aj do ďalšieho spločného života so samicou. A je jedno, či je alebo nie je výsledkom potomstvo. Ochota investovať musí byť predpokladom. Teda aj muži od žien očakávajú hlboký vzťah, nielen sex. To je u cicavcov veľmi výnimočné a je to dôsledok potreby vysokách male parents investments.
    Samice majú prirodzene dané vysoké investície do potomstva u skoro všetkých pohlavne dimorfných organizmov. Napokon či už vajíčko, alebo vak, či placenta - samice sú tie, čo sa o potomstvo nejako starajú. Za život môžu mať iba obmedzený počet potomkov, preto je v ich záujme si starostlivejšie vyberať aka samci. Tí môžu mať veľa stykov a ich investície do potomstva sú obmedzené na smotný sexuálny akt. Preto sú prirodzene menej vyberaví.
    U človeka majú samci z dôvodu nutnossti vysokých MPI dve stratégie. Jedna je zhodná s ostatnými samcami, preto je mužská nevera v podstate úplne samozrejmá. Druhá stratégia je podobná s tou samičou, aj samci môžu mať za život iba obmedzený počet potomkov, do ktorých môžu investovať MPI. Láska ako emočný nástroj génov pre ich replikáciu v kontexte vysokých MPI zabezpečuje, že existuje rozumovo neuchopiteľné puto medzi mužom a ženou.
    Denne čítam na blogoch ako je tá, ktorá úžasná, ako sú chlapi svine, alebo ako sú nežní, či starostliví. Ako ženy zrádzajú, či naopak sú zradené. Nič sa nezmenilo, ak voľakedy silné puto viedlo k sexu a nebolo antikoncepcie, tak bola vysoká pravdepodobnosť vzniku potomkov. Vzťah pretrvával a napĺňal zámer génov. Dnes sa ženy chránia pred počatím a ochotnejšie sa vrhajú do vzťahov. Muži to vyhodnocujú nevedome ako vzťah s pobehlicami a ich počiatočné nadšenie rýchlo vyprchá, pocítia sklamanie (gény nastavili emócie tak, aby muž vyhodnotil vzťah ako neperspektívny a prestanú ho odmeňovať endorfínmi). Ak však je nejaká partnerka dlhšie nedostupná a až potom príde k sexu sú muži génmi nastavení na madonu (túžba trvá dlhšie, investície do partnerky sú trvalejšieho charakteru a gény nastavili mužov tak, že to vhodnocujú ako veľké uspokojnie trvalejšieho charakteru, takto sa zvyšuje pravdepodobnosť, že partnerka vo vzťahu bude tiež vernejšia a muž bude svoje MPI investovať do svojich génov).
    Teda muži majú dve stratégie a dnešé dievčatá skôr podliehajú tej stratégii pobehlice. Tam je zdá sa ten memetický ťah. Ale všimni si - všetci túžia po trvalejších vzťahoch. Keby bola zakázaná antikoncepcia, tak by to bolo znova rovnako priehľadné, ako v minulosti. Dnes je to iba zahmlievané rôznymi mémami, ale nič sa nezmenilo.
    publikované: 27.02.2007 15:33:08 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  26. :) ďakujem daimonion
    popremýšľam nad tým, či spomínaná Sokolova obava zo straty jedného zo zdrojov motivácie (sexuality) je oprávnená....viem, že sexualita len tak nezanikne (je vrodená), ak ale sexuálne správanie závisí od nástrojov (emócií a od prostredia, bez ktorého sa napr. nevytvára vzťah k inému pohlaviu), a do popredia sa vďaka mémom dostane skôr tá prvá stratégia "pobehlice" (u mužov aj žien), nezníži sa tým aj prah motivácie? v podstate si povedal, že obaja - muž aj žena, majú dve stratégie...motivácia (možno spojená s prísunom endorfínov) je zdrojom tvorivosti....možno o toto prísť?

    premýšľam nad tým, čo sa stane, ak sa tá "antikoncepcia" nezakáže a ak bude populárnejšia tá stratégia "pobehlice" :)

    inak, potešilo ma, že denne čítaš na blogu príbehy o citových problémoch xi xi :) kto by to do teba povedal? ;)
    publikované: 27.02.2007 16:28:52 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  27. No kde inde ako na blogoch
    sa dá lepšie študovať replikácia mémov a tvorba mémplexov?
    A čo sa týka tej sexuálnej slobody... nemyslím, že by bol hlad po trvalejších vzťahoch menší. No však si sama odpovedz: čo chceš viac - príležitostné sexuálne kontakty, alebo trvalejší vzťah? A väčšina mužov chce silný trvalý vzťah s možnosťou občasnej sexuálnej dovolenky. Takže čo sa zmenilo? V podstate nič, scenár je ten istý, iba kulisy iné.
    publikované: 27.02.2007 20:17:02 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  28. :))) štúdium memplexov v priamom prenose xi
    no jasné, že chcem trvalý vzťah, ale moje sexuálne správanie je iné, možno menej okaté....myslíš, že sa v sexuálnom správaní nič nezmenilo? veď to vidieť aj na móde, dejinách plaviek trebárs, vo voľnosti dotykov, bozkávaní na verejnosti, ktoré bolo kedysi neprípustné, témach, ktoré sa verejne a bez ostychu preberajú....to nie je zmena?
    publikované: 27.02.2007 20:32:18 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  29. No veď to sú len tie kulisy
    obsah zostáva rovnaký, tie isté emočné schémy, motivácie.
    publikované: 28.02.2007 09:41:50 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  30. daimonion
    kultúra a to, čo som vymenovala v predchádzajúcom komente považujem za mémy (alebo za dôsledky imitovania mémov), ktoré ako kulisu nevnímam...ak mémy uznávaš ako druhý replikátor, ktorý podmieňuje prvý (gény, genofond), jeho zmena nie je nepodstatná a opomenuteľná alebo áno? sú mémy iba kulisy, ktoré sa na scenári vôbec nepodieľajú (ak súhlasíme, že existuje niečo také ako memetický ťah)?

    no možno miešam piate cez deviate alebo mi niečo uniká :(
    publikované: 28.02.2007 10:51:15 | autor: dia (e-mail, web, neautorizovaný)
  31. možno
    sa emočné schémy a motivácie menia pomalšie ako mémy...
    publikované: 28.02.2007 10:53:39 | autor: dia (e-mail, web, neautorizovaný)
  32. Ako ináč ak nie s trochou tajomstva...
    veď ak už vieme všetko koho zaujíma ďalšie poznávanie. Ja si osobne myslím,že práve to tajomstvo je naj aspoň pre mňa a to teda som riadna sviňa :-) ale nie je nič krajšie ako si predstavovať náderné ženské telo a všetky jeho zákutia ako asi vyzerá v chívli ked ho vidíme oblečené. Proste tajomstvo musí byť veď čo by sme robili po zvyšok života ak by sme vedeli, videli,vyskúšali všetko. Som sice nudista a mam rad saunu ale to beriem ako zivotny styl a nie ako sexualitu (no nájdu sa aj očumovači v oboch prípadoch) tú si nechávam na iné príležitosti.
    Stale e to o tom,že mozog je najväčší sexuálny orgán ( sorry chlapi ) ale clovek vnima zmyslami a pred kazdym vnemom je iste ocakavkanie a to je ta predstavivost.
    uf ale som toho vypotil dosť, na to že som v práci :-)))
    publikované: 28.02.2007 19:26:33 | autor: Always (e-mail, web, autorizovaný)
  33. ahoj dia.
    clanok som precitala uz davnejsie, ale sorry, tie komenty sa mi teraz nechce...... :) mozno raz :)
    zaujala ma veta: "Zamysleli ste sa nad tým, na čo sú nám dve pohlavia? Nebolo by pohodlnejšie samorozmnožovanie sa, napr. delením, byť obojpohlavní alebo niečo v tom zmysle?" hihi, mozno ty to bolo pohodlnejsie, ale vies o co by sme prisli??? :D jezis, no skoda pomysliet :)
    inak zaujimavy clanok
    publikované: 01.03.2007 12:27:08 | autor: hviera (e-mail, web, autorizovaný)
  34. :) ďakujem Ivanko a Vierka
    naša sexualita sa vraj prejavuje aj inak, nielen pri myšlienkach o sexe, hmmm a ty že si vraj riadna sviňa? nuž neviem neviem, ale ty to musíš vedieť najlepšie ;)
    čo myslíš Ivko, je dnešná predstavivosť mužov väčšia ako pred tým, napr. pred 100, 500, 2000 rokmi? pán profesor hovoril v inej prednáške aj o nudistickom hnutí, možno si o tom prečítate v ďalšom článku :)

    Vierka xi xi, ty nezbednica jedna :D to vieš, že súhlasím...a inak, čítaj, čo ti hrdlo ráči, ja som rada, že si sa u mňa zastavila :)
    publikované: 01.03.2007 17:27:07 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  35. Nie je za co, rado sa stalo ;-)
    no s tym suhlasim uplne, ved sexualita je podla mna za kazdym nasim ukonom len niekedy si to neuvedomujeme... a svina som proste to viem ;-)
    Co sa tyka predstavivosti myslim,ze tym,ze okolie je plne nahoty sa trosku obmedzila ale asi nikdy nezanikla.
    Pre mna je stale zaujimave vidiet zenu v satach a predstavovat si ako asi vyzera a vlastne rad si predstavujem celkovo veci okolo seba,len niekedy to potom nedopadne tak ako ocakavam ale bez snivania by nic nevzniklo.
    Porovnavat nemozem,pretoze so nerobil ziadny prieskum ale bolo by zaujimave to preskumat,takze cakam na clanok ;-) a som stary nudista tkze ma to celkom zaujima.
    publikované: 01.03.2007 17:48:43 | autor: Always (e-mail, web, autorizovaný)
  36. Dobrá otázka
    Emočné schémy sú samozrejme určujúce a mémy sú selektované génmi v oveľa výraznejšej miere ako je tomu naopak. To je môj názor. Memetické ťahy môžu selektovať hedincov s určitým genofondom. Ja tomu hovorím interne mém-génový fenotyp.
    Napríklad v minulosti, keď ženy nemohli riadiť svoju plodnosť, tak pohlavný výber bol aj memeticky viac prezentovaný cez deti, ale samotná emočná schéma pri výbere sa rovnako ako dnes točila okolo toho, ako dokáže prezentovať partner svoju hĺbku záujmu o druhého partnera (ženy) a ako je schopná žena byť verná (muži).
    publikované: 01.03.2007 20:06:17 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  37. Dia, rozmýšľal
    som o tých tvojich pochybnostiach a prinútilo ma to znova si zalistovať v Blackmorovej Teorii mémov. Myslím, že tvoje rozpaky sú v tom, že memetické ťahy musia zodpovedať časovým možnostiam genetických zmien. Teda aby sa zmenilo sexuálne správanie treba oveľa dlhší čas, ako je pár tisícročí, alebo ešte presnejšie pár storočí. Preto si myslím, že nemá zmysel hľadať zmeny v sexuálnom správaní pod vplyvom memetického ťahu, ale hľadať akú šancu majú tie, ktoré mémy na to, aby sadli na evolúciou vybudované sexuálne správanie.
    publikované: 02.03.2007 11:14:09 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  38. :) daimonion ďakujem
    som veľmi rada, že sa venuješ tomu nad čím premýšľam :) viem, že memetické ťahy sú časovo flexibilnejšie ako genetické zmeny u človeka, ale je tu ešte jedna vec a to možnosť transgresie (prekračovania daného) pomocou genetických manipulácií...to znamená, že možno vďaka stále uvoľnenejšej atmosfére ľudského správania, budú na evolúciou vybudované sexuálne správanie sadať mémy, ktoré nakoniec povedú ku zásahom do tejto schémy...možno preháňam, len uvažujem nad tým, čo s čím súvisí a čo podmieňuje náš vývoj....ak raz budeme mať techniku na to, aby sme dokázali genetickú informáciu nielen rozlúšťiť, ale aj meniť, riadiť, vznikne možnosť obrovských zmien, ktoré budú podmienené istými mémami....možno som paranoidná, hm?
    publikované: 02.03.2007 12:58:56 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  39. Nie si paranoidná
    aj keď to považujem za prisilné slovo. Určite budú ľudia robiť zmeny genómu a spoločenstvo,ktoré bude môcť meniť na základe daného rozloženia memplexov schopné meniť genóm si ani nedokážeme predstaviť. Ale vtedy už bude na svete vlastne evolúcia iba jedného replikátora - mému. Vlastne... možno dvoch, alebo lepšie x replikátorov. Vývoj v oblasti nanotechnológií by mal dospieť k selfassembly sytémom, a tie sa nedajú predstaviť inak, ako na báze umelých replikátorov. A ak človek stvorí replikátor, vývoj bude riadiť evolúcia, nie on. Hoci Erik Drexler (otec nanotechnológií) verí, že človek dá do svojho replikátora dosť zábran, je jasné, že to je ilúzia.
    Takže potom budú súperiť dva replikátory: memplexy a nanoreplikátory. Viac si nie som schopný domyslieť. Upozorňujem: to nie je SCI-FI, to sú vysokopravdepodobné scenáre vývoja.
    publikované: 02.03.2007 13:14:05 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  40. takže
    nie človek ako jedinec, ktorý niečo riadi, ale určitý gén-mémový fenotyp (skupina fenotypov a istý druh génov a mémov) stvorí ďalšie replikátory, ktoré možno spôsobia zánik jedného zo súčasne známych a pre dnešnú podobu človeka nevyhnutných replikátorov, ktorých je človek nositeľom....hrôzostrašná vízia
    lenže ak tento vývoj nemôžeme nijakým spôsobom ovplyvniť, je vôbec potrebné sa tým zaoberať? prečo vlastne človek vyvíja toľko energie na to, aby niečomu takému porozumel? viem, takýmto spôsobom sa realizujú mémy, ktorým sa nevyhneme....toto moje premýšľanie sa vlastne chce vyhnúť zániku človeka, je preto zaujímavé, že napriek všetkému, vo mne vyhrávajú mémy, ktoré sú viazané na život a jeho zachovanie...

    publikované: 02.03.2007 14:11:24 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  41. vdaka
    za zaujimavy clanok :)
    publikované: 02.03.2007 14:51:58 | autor: essence (e-mail, web, autorizovaný)
  42. ess ;)
    publikované: 02.03.2007 19:13:02 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  43. Hmmm, to už je vlastne iba relatívne...
    Napríklad život. Najrozšírenejšou formou života sú baktérie, alebo presnejšie protozoa. Boli tu pred troma miliardami rokov a budú tu, keď mi dávno nebudeme. Sú najrozšírenejšie jednak početne ale aj druhovo. Na každú vlastnú bunku tvojho tela máš v sebe tri bunky baktérií. Bez nich by si neprežila, ale ony bez teba áno. Každý deň ťa baktéria Echeriichia Coli vyzužije na vlastné rozmnoženie - asi 500 miliárd kópií - a ty jej k tomu zháňaš zdroje.
    Z môjho pohľadu je jedno, ktorý replikátor a v akej forme ovláda Zem. Zaujímavý je samotný proces, ostatné je vždy nejak zakuklený antropocentrizmus. Táta veta je veľmi podstatná, a ak môžem niečo dopručiť, tak sa nad ňou hlboko zamnyslieť.
    Veď čo je život? Iba replikátor, nič iné. Nie je jedno v akej je forme? A keď nie je jedno, tak prečo?
    Noa a prečo sa tým zaoberáme, teda odantropocentrizovane: prečo sa tak ľahko replikujú mémy, ktoré sa zaoberajú prežitím človeka? No to je predsa jasné, bez človeka zatiaľ neprežijú ani mémy. Ak nájdu nejaký spôsob ako prežiť bez neho a bude to pre ne výhodnejšie a budú mať dostatok zdrojov, tak človeka zlikvidujú. Ak nie, tak človek prežije.
    Ale baktérie zrejme prežijú všetkých.
    publikované: 03.03.2007 10:49:04 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014